Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Wakacje last minute

Sezon wakacyjny powoli dobiega końca, a to oznacza, że osoby, które przespały okazję wzięcia urlopy, mają na to ostatnią szansę.

Zaplanowanie takiego wyjazdu może wydawać się zadaniem dość skomplikowanym, biorąc pod uwagę fakt, iż większość osób ze sporym wyprzedzeniem rezerwuje podróże i noclegi. W związku z tym możliwości mogą być już mocno ograniczone. Jak zorganizować spontaniczny urlop pod koniec sezonu?

Zacznij od szukania noclegu

W pierwszej kolejności określ, ile dni urlopu możesz wygospodarować, gdyż od tego może zależeć miejsce twojego wakacyjnego pobytu. Jeśli będzie to zaledwie tydzień, nie ma sensu planować dalekich podróży z długą listą zwiedzania, gdyż taki wyjazd będzie nie tylko dość kosztowny, ale również męczący, co oznacza, że z twojego wymarzonego odpoczynku nici. Natomiast jeśli możesz sobie pozwolić na dłuższy urlop, masz zdecydowanie więcej możliwości.

Zacznij przeszukiwać portale typu booking.com, na których za pomocą wygodnego filtrowania wyników możesz określić interesujące cię parametry ofert takie jak liczba noclegów, ilość osób czy maksymalna cena za noc. Następnie sprawdź po kolei proponowane noclegi i jeśli znajdziesz ofertę, która spełnia twoje oczekiwania, możesz spokojnie przejść do kolejnego punktu.

Zaplanuj atrakcje podczas pobytu

W następnym kroku zastanów się, jak chcesz spędzić swój urlop. Czy satysfakcjonujące będzie dla ciebie bierny odpoczynek na leżaku, popijając drinka i zagłębiając się w ulubioną lekturę czy może jesteś żądny wrażeń w postaci odkrywania miejscowych legend? W pierwszym przypadku sprawa jest prosta - jedyne, o co musisz zadbać to upewnić się, że na miejscu będzie wydzielona strefa relaksu dla turystów i nawet zła pogoda nie pokrzyżuje twoich planów. Jeśl natomiast bliższa jest ci druga opcja, wybierz kilka atrakcji, zaplanuj trasę oraz sprawdź ewentualne koszty związane z wstępami.  Przygotuj również listę awaryjną, czyli kilka dodatkowych atrakcji, które warto zobaczyć w razie, gdyby któraś z tych głównych zwyczajnie nie wypaliła.

Zaplanuj wyżywienie

Stwórz listę miejsc, gdzie warto się stołować. Poczytaj opinie, dowiedz się, jakie są tam ceny oraz czy trzeba rezerwować stolik, a także zapisz adresy tych miejsc.. Choć wiele osób wychodzi z założenia, że przecież można na miejscu poszukać lokalnych restauracji, to w praktyce szukanie lokalu zaczyna się w momencie, gdy wszyscy są już dość poważnie głodni, a wówczas, jak na złość, wszystkie miejsca w pobliskich barach są już zajęte.

Przelicz koszty

Na koniec przygotuj kosztorys wyjazdu:

• noclegów,

• dojazdu (wraz  z wszelkimi podróżami w trakcie wyjazdu),

• wyżywienia,

• biletów wstępu,

• innych wydatków

Uzyskaną kwotę warto powiększyć o około 20% w razie, gdyby na miejscu okazało się, że ceny są dużo wyższe niż te, które znaleźliśmy w internecie. Jeśli kwota końcowa przekroczyła budżet, który zaplanowaliśmy na urlop, nic straconego. Pomocna może okazać się darmowa pożyczka przez internet. Wiele pożyczkodawców ma w swojej ofercie produkt przeznaczony dla nowych klientów za 0zł. Oznacza to, że biorąc tzw. darmową pożyczkę, oddajesz dokładnie tyle, ile pożyczyłeś. Warunkiem jest jednak terminowa spłata pożyczki.

Być może kwestia wzięcia pożyczki na urlop jest w tym momencie dość stresująca. Pamiętaj jednak, że zawsze może się okazać, że wyjazd ostatecznie wyszedł dużo tańszy (pamiętaj, że założyłeś pesymistyczne 20% dodatkowych kosztów nieoczywistych), więc pożyczkę możesz oddać zaraz po powrocie. Ciesz się swoim urlopem, na który cały rok tak ciężko pracujesz i zapomnij choć na chwilę o zobowiązaniach, pracy czy innych problemach dnia codziennego.

Pożyczki online - Vivapozyczka.pl

• avatar
    ~oewonga 2018-09-13 14:23:46

Witam! Jako przedstawiciel wonga.com zapraszam wszystkich zainteresowanych do zapoznania się z ofertą naszej firmy (np. na sfinansowanie wyjazdu wakacyjnego). Jesteśmy wielokrotnie nagradzaną firmą z branży internetowych usług finansowych. Obecnie prowadzimy działalność w kilku krajach. Działamy w oparciu o zasady:
    - Przejrzystości - informujemy o wszystkich kosztach i warunkach korzystania z naszej oferty
    - Elastyczności - dostosowujemy naszą ofertę do indywidualnych potrzeb naszych Klientów
    - Komfortu - korzystanie z naszych produktów jest proste i wygodne. Nasza oferta jest dostępna online, bez konieczności wychodzenia z domu.

Zapraszam do kontaktu z naszą infolinią pod numerem 22 388 88 88* oraz 660 168 100 lub skorzystania z chata na wonga.pl

W razie pytań jestem do dyspozycji
    Tomasz | Ekspert wonga.com

* Koszt połączenia zgodny z taryfą opłat operatora.