Firma » Praca

Jak zatrudnić cudzoziemca

Nie zawsze można znaleźć pracowników z pochodzenia polskiego i dlatego też warto czasami zdecydować się na zatrudnienie cudzoziemca. Na szczęście w większości przypadków wcale nie jest to takie trudne. Trzeba tylko spełnić kilka formalności.

Uzyskanie pozwolenia na zatrudnienie cudzoziemca

Pierwszym krokiem w zakresie uzyskania takiego pozwolenia jest złożenie wniosku do odpowiedniego wojewody.
Co należy spełnić, aby mieć szansę na uzyskanie takiego pozwolenia:
- Wysokość wynagrodzenia, które otrzyma cudzoziemiec musi być proporcjonalna do wynagrodzenia uzyskiwanego przez pracowników z Polski.
- Wojewoda otrzyma informacje, że na terenie Polski nie można znaleźć pracownika spełniającego kryteria pracodawcy bądź też o negatywnej rekrutacji w firmie pracodawcy.

Jeżeli powyższe warunki zostaną spełnione to wtenczas też zwykle uzyskuje się pozwolenie na zatrudnienie konkretnej osoby, jednak pozwolenie nie może być udzielone na więcej niż 3 lata z możliwością przedłużenia.

Jakie są opłaty w przypadku chęci zatrudnienia obcokrajowca
Niestety wnioski o możliwość zatrudnienia obcokrajowca nie należą do najtańszych. Wszystkie opłaty, które są ponoszone niestety są dochodem państwa. W przypadku pozwolenia na pracę poniżej 3 miesięcy opłata wynosi 50zł, w przypadku dłuższej pracy 100zł, natomiast w przypadku realizacji usługi eksportowej opłata będzie wynosiła 200zł.

Jakie są wyjątki w przypadku pozwoleń o pracę
Niekiedy, aby zatrudnić obcokrajowca żadne pozwolenia nie będą potrzebne. Jest to związane albo ze statusem osoby do zatrudnienia bądź też z krajem jej pochodzenia. Przykładowymi powodami, które sprawiają, że nie potrzeba pozwolenia o pracę jest korzystanie z ochrony czasowej w Polsce, ma zgodę na pobyt tolerowany, ma status uchodźcy. Powodów jest bardzo wiele i dlatego też zawsze warto sprawdzić konkretną osobę.

JoannaS