Zdrowie » Medycyna
Jesienna profilaktyka
Zobacz więcej zdjęć » |
Jesienią na nasze zdrowie wpływa wiele czynników – zmiany temperatury, wahania ciśnienia atmosferycznego, ograniczony dostęp do światła dziennego, suche powietrze w pomieszczeniach, w których spędzamy większość czasu, rezygnacja z aktywnego wypoczynku na rzecz wieczorów przed telewizorem czy z książką, podjadanie niezbyt zdrowych przekąsek… To wszystko powoduje, że organizm staje się osłabiony, przez co jest bardziej podatny na przeziębienie.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Jak uniknąć jesiennych infekcji? Najprostsze rozwiązanie, niestety trudnie do wprowadzenia, to unikać miejsc, gdzie możemy mieć kontakt z osobami już chorymi. Inne sposoby wsparcia organizmu to częste mycie rąk, ubieranie się odpowiednio do temperatury (najlepiej „na cebulkę”), odpowiednie nawilżanie pomieszczeń, utrzymywanie odpowiedniej temperatury w sypialni, właściwa dieta i aktywność fizyczna. W okresie jesienno-zimowym warto również przyjmować profilaktycznie preparat złożony z witaminą C i rutyną, taki jak na przykład Cerutin, który jest skuteczny zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu wspomagającym przeziębień i grypy.
Witamina C jest naturalnym antyoksydantem. Działa stymulująco na nasz system odpornościowy i zapobiega infekcjom.1,2,3 Niedobór witaminy C objawiać się może osłabieniem organizmu, a co za tym idzie – także zwiększoną podatnością na infekcje. 4
Rutyna (rutozyd) również wpływa korzystnie na zdrowie organizmu. Ma działanie przeciwzapalne, wzmacnia naczynia krwionośne5, dzięki czemu nasz układ odpornościowy potrafi szybciej zareagować, gdy dopadną nas patogeny. Dodatkowo rutyna przedłuża działanie witaminy C, opóźniając jej utlenianie.
Witamina C z rutyną to doskonałe połączenie, które pomaga ustrzec się przed infekcjami. Po preparat z takim składem, jak na przykład Cerutin, warto sięgnąć zarówno profilaktycznie, żeby zmniejszyć ryzyko infekcji w okresie zwiększonej zachorowalności, jak i w trakcie infekcji, gdyż pomoże złagodzić jej objawy.
1. Papadopoulou A., Green R.J., Frazier R.A.: Interaction of fl avonoids with bovine serum albumin: a fluorescence quenching study. J. Agric. Food Chem., 2005; 53:158-163.
2. Yanga J., Guoa J., Yuan J.: In vitro antioxidant properties of rutin. LWT, 2008; 41: 1060-1066.
3. Iacopini P., Baldi M., Storchi V., Sebastiani L.: Catechin, epicatechin, quercetin, rutin and resveratrol in red grape: Content, in vitro antioxidant activity and interactions. J. Food Compos Anal., 2008; 21: 589-598.
4. Katarzyna Janda, Magdalena Kasprzak, Jolanta Wolska, Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie Vitamin C – structure, properties, occurrence and functions; Pom J Life Sci 2015, 61, 4.
5. Hwang J., Sevanian A., Hodis H.N., Ursini F.: Synergistic inhibition of LDL-oxidation by phytoestrogens and ascorbic acid. Free Rad. Biol. Med., 2000; 29: 79-89.
Komentarze (0)