Firma » Finanse

Jeśli nie dotacja to co?

W obecnej sytuacji rynkowej polskie przedsiębiorstwa mają możliwość finansowania swoich inwestycji, nie tylko za pomocą dotacji unijnych. Do dyspozycji przedsiębiorców pozostają także inne atrakcyjne formy wsparcia, tj. leasing czy niskooprocentowane pożyczki.

Leasing jest ciekawym narzędziem finansowania inwestycji, szczególnie dla tych firm, które stawiają w swojej działalności na innowacje. Leasingiem sfinansować można m.in. zakup maszyn, systemu ERP, sprzętu komputerowego czy oprogramowania biznesowego. Leasing umożliwia sfinansowanie inwestycji, przy całkowitym koszcie w wysokości 106%  (1 % wykup).

Alternatywą do leasingu jest inicjatywa JEREMIE, która jest atrakcyjną formą wsparcia, również dla tych przedsiębiorstw, które dopiero rozpoczynają swoją działalność. W ramach pożyczki, finansowane mogą być inwestycje o zwiększonym ryzyku kredytowania. Jeremie to doskonała alternatywa dla przedsiębiorstw znajdujących się w początkowej fazie rozwoju, które nie posiadają jeszcze wystarczającej historii kredytowej.

Pożyczka Jeremie niesie ze sobą więcej korzyści. W odróżnieniu od leasingu, Jeremie umożliwia spłatę  w dwukrotnie dłuższym okresie kredytowania (5 lat) i finansuje całą inwestycję, łącznie z podatkiem Vat.

Największymi zaletami pożyczki Jeremie jest jednak korzystne oprocentowanie (zależne od długości funkcjonowania przedsiębiorstwa na rynku) malejące wraz ze wzrostem spłaconego kapitału, możliwość zawieszenia spłaty na okres 6 miesięcy, a także możliwość sfinansowania nawet 100% wartości inwestycji.

Jeśli nadal zastanawiasz się, która z metod finansowania jest dla Ciebie bardziej korzystna, skontaktuj się z nami! Specjaliści Graphcom zapewnią Tobie profesjonalne wsparcie przy wyborze najlepszej metody finasowania inwestycji, która będzie odpowiadała możliwościom finansowym Twojej firmy.

Jeżeli chcesz wiedzieć więcej, skontaktuj się z nami: natalia.roszkowiak@graphcom.pl

Graphcom