Technologie » Komputery

Jewgienij Kasperski na liście „100 Top Global Thinkers 2012” amerykańskiego magazynu Foreign Policy

Kaspersky Lab, dostawca rozwiązań do ochrony danych, informuje, że Jewgienij Kasperski, dyrektor generalny i współzałożyciel firmy, znalazł się w prestiżowym rankingu „100 Top Global Thinkers 2012” magazynu Foreign Policy.

Kasperski wraz z pozostałymi wyróżnionymi osobami został uhonorowany podczas oficjalnej ceremonii, która odbyła się w czwartek, 29 listopada 2012 r. w Waszyngtonie, w Stanach Zjednoczonych.

Kasperski został zaklasyfikowany do listy czołowych globalnych myślicieli w uznaniu za jego wkład w podnoszenie świadomości w zakresie bezpieczeństwa IT na skalę globalną. W tym samym gronie znalazły się tak ważne i wpływowe osobistości jak Barack Obama, Bill i Hillary Clintonowie, Bill Gates, Angela Merkel oraz Warren Buffet. Kasperski niestrudzenie informuje świat o zagrożeniach, jakie definiują erę cyfrową – zagrożeniach dla gospodarek, rządów oraz osobistego bezpieczeństwa każdego z nas, takich jak naruszenie prywatności, cyberprzestępczość i cyberwojny.

Komentując wyróżnienie magazynu Foreign Policy, Jewgienij Kasperski powiedział: „Bezpieczeństwo IT to stosunkowo nowy, globalny problem, który wcześniej w dużej mierze pozostawał ignorowany. Jako lider w branży bezpieczeństwa IT firma Kaspersky Lab posiada ogromne doświadczenie, dzięki któremu może wyprzedzić dzisiejszy nieustannie zmieniający się krajobraz zagrożeń i rozumie, jak pilna i istotna jest globalna współpraca w zakresie zwalczania zagrożeń. Uważam, że bardzo ważne jest mówienie o tych problemach – aby dotrzeć do rządów, biznesu i szerokiej publiczności. Wyróżnienie mnie tytułem jednego z czołowych globalnych myślicieli przez magazyn FP jest dowodem na to, że mój przekaz został nie tylko usłyszany ale również poważnie potraktowany na skalę globalną. Za to jestem niezwykle wdzięczny”.

Pełna lista „100 Top Global Thinkers” magazynu Foreign Policy jest dostępna na stronie www.foreignpolicy.com/2012globalthinkers.

Tekst Jewgienija Kasperskiego przygotowany specjalnie dla magazynu Foreign Policy znajduje się na stronie: www.foreignpolicy.com/articles/2012/11/26/cyberscary_4_digital_threats_to_worry_about.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.