Technologie » Komputery

Kaspersky Internet Security 2011 wyróżniony w teście laboratorium Matousec

Kaspersky Lab informuje, że program Kaspersky Internet Security 2011 uzyskał najwyższe możliwe wyróżnienie w serii testów sprawdzających ochronę proaktywną oraz możliwości autoochrony rozwiązania.

Pod lupą laboratorium Matousec znalazły się trzydzieści trzy rozwiązania typu Internet Security oraz zapory sieciowe poddane testowi Proactive Security Challenge.

Tylko cztery produkty, a wśród nich Kaspersky Internet Security 2011, uzyskały tytuł Excellent przyznawany za najwyższe standardy działania w każdej kategorii. Eksperci firmy Matousec przeprowadzili 148 osobnych testów dla każdego rozwiązania w celu określenia jakości ochrony przed: wniknięciem szkodliwego oprogramowania, kradzieżą tożsamości, automatycznym uruchomieniem szkodliwego oprogramowania oraz próbami wyłączenia mechanizmów autoochrony produktów. Aby pozytywnie przejść test, rozwiązanie musiało uzyskać co najmniej 50% punktów na każdym z dziesięciu poziomów.

Produkt firmy Kaspersky Lab uzyskał imponujący całkowity wynik - 92%. "Kaspersky Internet Security 2011 zawiera wiele usprawnień. W obecnym teście osiągnął poziom Excellent, który zapewnił mu uzyskany wynik 92%. Brawo!" - napisali eksperci z firmy Matousec.

"Obecnie metody sygnaturowe nie są w stanie samodzielnie poradzić sobie z nieustannie rosnącą liczbą szkodliwych programów, dlatego metody wykrywania proaktywnego mają coraz większe znaczenie w naszych nowych produktach. Pracujemy nie tylko nad poprawą działania programu oraz uczynieniem jego interfejsu bardziej przyjaznym dla użytkownika, a również nieustannie usprawniamy istniejące technologie heurystyczne, które wykrywają i neutralizują szkodliwe oprogramowanie, oraz rozwijamy nowe, jeszcze bardziej skuteczne metody" - powiedział Dmitrij Justiużanin, dyrektor marketingu produktu z działu produktów dla użytkowników końcowych w firmie Kaspersky Lab. "Cieszymy się, że nasze wysiłki znalazły uznanie wśród niezależnych testerów".

Rozwiązania były testowane na komputerach działających pod kontrolą systemu Windows XP z zainstalowanym dodatkiem Service Pack 3 oraz przeglądarką Internet Explorer 8.

Więcej informacji na temat testu Matousec.com można znaleźć tutaj

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.