Technologie » Komputery

Kaspersky Internet Security 7.0 wygrywa w teście brytyjskiego magazynu PC Pro

PC Pro, najbardziej renomowany brytyjski magazyn IT, przyznał oprogramowaniu Kaspersky Internet Security 7.0 swoje dwa najwyższe wyróżnienia "Labs Winner" oraz "A List".

Wyróżnienia przyznawane są na podstawie wyników analizy porównawczej 12 zintegrowanych rozwiązań bezpieczeństwa przeznaczonych do ochrony komputerów osobistych przed szkodliwymi programami, atakami hakerów oraz spamem. Oprócz Kaspersky Internet Security 7.0 w teście wzięły udział rozwiązania firmy Symantec, McAfee, Trend Micro, Panda, ESET oraz Agnitum.

Jak podają autorzy przeglądu, w teście na wykrywanie szkodliwego oprogramowania "Kaspersky Internet Security wykazał 98% współczynnik wykrywalności". Eksperci z magazynu PC Pro podkreślili, że rozwiązanie osiągnęło ten wynik bez fałszywych trafień, tj. żaden legalny program nie został zidentyfikowany przez moduł antywirusowy jako szkodliwy.

Wbudowana w oprogramowanie Kaspersky Internet Security 7.0 zapora sieciowa również poradziła sobie w teście bardzo dobrze. Brytyjscy eksperci uznali ją za jedną "z najinteligentniejszych", jakie widzieli.

W przeciwieństwie do innych laboratoriów testowych, w teście przeprowadzanym przez ekspertów z PC Pro imitowane są standardowe akcje podejmowane przez użytkowników w realnym życiu. Na przykład, aby przetestować skuteczność różnych programów antywirusowych, eksperci z PC Pro nie przeprowadzili jedynie skanowania na żądanie, ale pobrali wiadomości e-mail z zainfekowanymi złącznikami i symulowali pobieranie zainfekowanych plików z Internetu przy użyciu specjalnie stworzonych skryptów. Takie testy są bardziej zbliżone do warunków codziennego życia. Analiza magazynu PC Pro pokazała, że wiele produktów może znacznie lepiej wykrywać szkodliwe programy poprzez skanowanie plików na żądanie niż blokowanie szkodliwych programów w rzeczywistych warunkach.

Ogólny wynik każdego testowanego rozwiązania uwzględniał nie tylko skuteczność ochrony zapewnianej przez produkt, ale również łatwość użytkowania oraz stosunek jakości do ceny.

Biorąc pod uwagę doskonałe wyniki osiągnięte przez rozwiązanie w teście, autorzy przeglądu stwierdzili "Kaspersky Internet Security króluje". W poprzednim teście przeprowadzonym w lipcu 2007 roku najwyższe wyróżnienia magazynu, “Labs Winner” oraz “A List”, zostały przyznane innemu produktowi firmy Kaspersky Lab - Kaspersky Anti-Virus 7.0. Eksperci PC Pro stwierdzili wtedy, “Kaspersky góruje nad konkurencją”.

Pełny przegląd jest dostępny na oficjalnej stronie internetowej magazynu PC Pro:

Więcej informacji o Kaspersky Internet Security 7.0 można uzyskać na stronie firmowej Kaspersky Lab: http://www.kaspersky.pl.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.