Technologie » Komputery

Kaspersky Internet Security uzyskał certyfikat Advanced+ w teście dynamicznym AV-Comparatives

Kaspersky Lab informuje, że Kaspersky Internet Security uzyskał certyfikat "Advanced+" w niezależnym teście AV-Comparatives. Ta najwyższa ocena, przyznana przez prestiżowe europejskie laboratorium testowe, została oparta na wynikach testu dynamicznego przeprowadzonego w II kwartale 2011 r.

Testy "real-world" przeprowadzone przez AV-Comparatives koncentrują się na ocenie pełnego zakresu technologii zastosowanych w rozwiązaniu bezpieczeństwa. W drugim kwartale 2011 r. laboratorium przeprowadziło test obejmujący Kaspersky Internet Security 2011 i 2012. Produkty mogły uaktualniać bazy sygnatur i wysyłać zapytania do opartej na chmurze sieci Kaspersky Security Network przez cały proces testowy. Z tego powodu ten rodzaj testów dość wiernie odzwierciedla rzeczywiste zagrożenia, jakie spotykają użytkownicy.

Podczas codziennych testów wszystkie produkty bezpieczeństwa musiały zmierzyć się z 2 480 testowymi szkodliwymi programami oraz zainfekowanymi stronami. Kaspersky Internet Security skutecznie zablokował 98,2% wszystkich zagrożeń. Laboratorium testowe sprawdzało również, jak często programy bezpieczeństwa różnych producentów wykrywają jako szkodliwe pliki i strony internetowe, które nie stanowią zagrożenia. Liczba fałszywych trafień zarejestrowanych przez Kaspersky Internet Security mieściła się poniżej przeciętnej: program wskazał podejrzane zachowanie jedynie w 5 z 2 000 niegroźnych próbek.

Nikita Szwecow, dyrektor działu odpowiedzialnego za rozwój technologii antywirusowych w Kaspersky Lab, powiedział: "Testy dynamiczne lub 'real-world' oprogramowania bezpieczeństwa stanowią wyzwanie zarówno dla producentów, jak i niezależnych laboratoriów testowych. Zadaniem tych ostatnich jest zapewnienie warunków, w których komputery z zainstalowanym na nich oprogramowaniem bezpieczeństwa, są narażone na dziesiątki najnowszych szkodliwych programów oraz stron internetowych. Wyzwanie stojące przed producentami oprogramowania antywirusowego polega na stworzeniu produktu, który w możliwie najmniejszym stopniu obciąża zasoby, a jednocześnie blokuje każde podejrzane działanie. Te dwa wymagania często stoją ze sobą w sprzeczności, jednak sądząc po wynikach tego niezależnego testu, możemy z zadowoleniem stwierdzić, że jesteśmy na dobrej drodze, jeżeli chodzi o zapewnienie równowagi pomiędzy jakością ochrony a wydajnością".

Szczegółowe informacje o wynikach uzyskanych przez Kaspersky Internet Security w teście laboratorium AV-Comparatives w drugim kwartale 2011 r. są zawarte w pełnym raporcie dostępnym na stronie: http://av-comparatives.org/images/stories/test/dyn/wpdt2011_1_en.pdf.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.