Technologie » Komputery

Kaspersky Lab i WISeKey udostępniają aplikację WISeID Kaspersky Lab Security

Kaspersky Lab oraz WISeKey, firma z branży cyberbezpieczeństwa z siedzibą w Szwajcarii, informują o udostępnieniu specjalnej edycji aplikacji WISeID Kaspersky Lab Security zwiększającej mobilne bezpieczeństwo.

Nowa wersja integruje technologie obu firm i pozwala użytkownikom na zwiększenie bezpieczeństwa i wiarygodności mobilnej komunikacji oraz transakcji.

Aplikacja WISeID Kaspersky Lab Security zabezpiecza poufne informacje, takie jak loginy i hasła, dane kart płatniczych czy numery PIN, w bezpiecznym osobistym magazynie, tworząc łatwo dostępne tożsamości usprawniające aktywność użytkownika online. Odbywa się to bez narażania poufności danych, które są przechowywane w bezpiecznym sejfie zlokalizowanym w chmurze.

Liczba i poziom zaawansowania zagrożeń mobilnych nieustannie się zwiększa, a cyberprzestępcy ciągle szukają nowych metod włamywania się do urządzeń mobilnych oraz nakłaniania użytkowników do udostępniania swoich informacji osobistych i finansowych. Mimo że mobilne systemy operacyjne oferują twórcom aplikacji wiele funkcji bezpieczeństwa, cyberprzestępcy w dalszym ciągu mogą atakować urządzenia i użytkowników przy użyciu rozmaitych technologii i trików. Ogromna liczba smartfonów i tabletów z systemami Android oraz iOS to zbyt łakomy kąsek, by atakujący mogli go nie zauważyć.

Bez rozwiązania mobilnego bezpieczeństwa użytkownicy są narażeni na wszystkie te zagrożenia. Aplikacja WISeID Kaspersky Lab Security zawiera Kaspersky Mobile Security SDK, skuteczny i rozbudowany zestaw funkcji zabezpieczających urządzenia mobilne przed rozmaitymi zagrożeniami. Dzięki obecności tego pakietu w aplikacji, nad bezpieczeństwem użytkowników czuwają zaawansowane technologie, takie jak ochrona sieciowa oraz blokowanie ataków realizowanych z użyciem stron WWW, ochrona sprzętu i wykrywanie zagrożeń. Mechanizmy te zapewniają szczelną warstwę bezpieczeństwa zarówno dla smartfona/tabletu, jak i samego użytkownika.

Poza innymi funkcjami WISeID Kasperksy Lab Security przechowuje hasła w zaszyfrowanym sejfie, generuje trudne do złamania nowe dane logowania według potrzeb i bezpiecznie synchronizuje informacje pomiędzy komputerami i urządzeniami na różnych platformach z wykorzystaniem bezpiecznego przechowywania informacji w chmurze. Sejf ten można otworzyć jedynie przy użyciu hasła głównego użytkownika oraz/lub zdefiniowanego wzoru z dodatkową ochroną w postaci uwierzytelnienia przez rozpoznawanie twarzy.

Aplikacja WISeID Kaspersky Lab Security z wbudowaną technologią Kaspersky Mobile Security SDK jest dostępna dla iPhone’ów, iPadów, urządzeń z Androidem, komputerów z systemem Windows oraz OS X, a także dla urządzeń Kindle. Więcej informacji na temat aplikacji znajduje się na stronie http://www.wiseid.com.

Informacje o WISeKey

WISeKey jest globalnym liderem w dziedzinie rozwiązań bezpieczeństwa cyfrowego. Firma działa w branżach bezpieczeństwa informacji, zarządzania tożsamością oraz usług związanych z oprogramowaniem mobilnym. Misją firmy jest wspieranie globalnego wzrostu bezpiecznych transakcji elektronicznych poprzez zapewnienie konsumentom, firmom oraz rządom zaawansowanej technologii oraz usług, które uwierzytelniają i chronią cyfrową tożsamość w pełnym spektrum osobistych, biznesowych i administracyjnych transakcji online. Firma WISeKey powstała w Genewie, w Szwajcarii, w 1999 r. (http://www.wisekey.com) i należy do grona firm „World Economic Forum Global Growth Companies”.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie http://www.kaspersky.pl/nowosci.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.