Technologie » Internet

Kaspersky Lab uruchamia polską wersję językową serwisu No Ransom

Kaspersky Lab informuje o uruchomieniu polskiej wersji językowej serwisu online No Ransom, który powstał w celu zapewnienia pomocy ofiarom szkodliwych programów ransomware blokujących dane i żądających zapłacenia okupu.

Strona zawiera wszystkie bezpłatne narzędzia Kaspersky Lab, które mogą pomóc ofiarom ransomware odzyskać swoje dane bez płacenia cyberprzestępcom.

Serwis No Ransom jest dostępny pod adresem https://noransom.kaspersky.com/pl i zawiera wszystkie bezpłatne narzędzia Kaspersky Lab przeznaczone do walki z ransomware wraz ze szczegółowymi opisami. Ponadto do dyspozycji użytkowników jest obszerna sekcja pytań i odpowiedzi poruszająca wiele aspektów związanych z działaniem szkodliwych programów ransomware i metodami pozwalającymi zabezpieczyć się przed nimi.

Aby skorzystać z danej aplikacji, można wybrać ją z listy lub skorzystać z rozbudowanej wyszukiwarki, która umożliwia odnajdywanie odpowiednich narzędzi na podstawie rozszerzeń zaszyfrowanych plików lub innych informacji wyświetlanych przez oprogramowanie ransomware w żądaniu okupu.

Warto pamiętać, że w przypadku szkodliwych programów ransomware zdecydowanie łatwiej zapobiegać, niż leczyć. Aby nie doszło do infekcji, użytkownicy powinni unikać otwierania załączników oraz klikania odnośników w wiadomościach docierających od nieznanych osób, a także zadbać o regularne wykonywanie kopii zapasowej najważniejszych danych i wyposażyć swój system w skuteczne rozwiązanie bezpieczeństwa, najlepiej takie, które oferuje rozbudowane funkcje ochrony przed ransomware. Jeżeli jednak użytkownicy znajdą się w sytuacji wymagającej zastosowania specjalistycznego narzędzia ratującego dane, być może znajdą pomoc w naszym serwisie No Ransom – powiedział Piotr Kupczyk, dyrektor biura komunikacji z mediami, Kaspersky Lab Polska.

Więcej informacji na temat szkodliwego oprogramowania ransomware znajduje się na oficjalnym blogu Kaspersky Lab — Kaspersky Daily: http://r.kaspersky.pl/blog_ransomware.

Dla wszystkich użytkowników, którzy chcą sprawdzić swoją wiedzę na temat zagrożeń ransomware, Kaspersky Lab przygotował specjalny quiz: https://kas.pr/Gr7X.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła. Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie http://www.kaspersky.pl/nowosci

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.