Technologie » Komputery

Kaspersky Security for Linux Mail Server zdobywa trzeci certyfikat VBSpam+ z rzędu

Kaspersky Security for Linux Mail Server po raz kolejny udowodnił swoją skuteczność w zakresie zwalczania spamu, zdobywając certyfikat VBSpam+ w wyniku testów przeprowadzonych przez niezależnych badaczy z Virus Bulletin.

Według opublikowanego raportu rozwiązanie Kaspersky Lab wykazało najlepsze wyniki, uzyskując współczynnik wykrywania na poziomie 99,97%.

Wynik ostateczny opiera się na dwóch kryteriach, które wskazują skuteczność wykrywania spamu i legalnych wiadomości e-mail. W ramach testu rozwiązanie musiało przetwarzać ruch legalnych wiadomości elektronicznych zawierający newslettery oraz indywidualne e-maile, jak również kilka strumieni wiadomości spamowych zebranych w ramach projektów Abusix i Project Honey Pot. Na wynik ostateczny składały się punkty obliczone na podstawie odsetka wykrytego spamu oraz punkty karne przyznawane za wszelkie wiadomości zidentyfikowane błędnie. Rozwiązania, które zdobyły wynik 98% lub wyższy, uzyskały certyfikat VBSpam. Warunkiem uzyskania certyfikatu VBSpam+ jest współczynnik wykrywania 99,5%, brak wyników fałszywych trafień dla wiadomości e-mail oraz nie więcej niż 2,5% błędnie zidentyfikowanych newsletterów.

Kaspersky Security for Linux Mail Server wykrył 99,90% niechcianych wiadomości pochodzących z Abusix oraz 99,96% z Honey Pot, nie generując przy tym ani jednego fałszywego trafienia w przypadku wiadomości e-mail oraz masowych wysyłek. Według wyników testu produkt firmy Kaspersky Lab pominął zaledwie 33 z 126 046 wiadomości spamowych, nie blokując ani jednej spośród 10 858 legalnych wiadomości. Dzięki temu wynikowi rozwiązanie Kaspersky Security for Linux Mail Server uplasowało się na szczycie, uzyskując współczynnik wykrywania 99,97%.

„Zajęcie pierwszego miejsca w rankingu VBSpam stanowi największe z możliwych osiągnięć dla produktu antyspamowego. Virus Bulletin dokładnie sprawdza nie tylko jakość wykrywania spamu przez różne rozwiązania, ale również stosunek fałszywych trafień (co ma istotne znaczenie zarówno dla korespondencji firmowej, jak i prywatnej). Osiągnięcie takiego wyniku nie było łatwe, dlatego bardzo cieszymy się, że zdobyliśmy to wyróżnienie” – powiedział Jewgienij Smirnow, szef działu badań nad filtrowaniem zawartości, Kaspersky Lab.

Kaspersky Security for Linux Mail Server uczestniczy w testach VBSpam, przeprowadzanych co dwa miesiące, od lipca 2012 r. Przez ten czas rozwiązanie firmy Kaspersky Lab zdobyło wiele wyróżnień. W 12 ostatnich testach przeprowadzonych w okresie od maja 2013 r. do marca 2015 r. Kaspersky Security for Linux Mail Server uzyskał osiem certyfikatów VBSpam+.

Więcej informacji o produkcie Kaspersky Security for Linux Mail Server znajduje się na stronie http://www.kaspersky.pl/products.html?s=component_list_8&show=proddet&prodid=5.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie http://www.kaspersky.pl/news.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.