Technologie » Internet

Lista najbardziej charakterystycznych szkodliwych programów, luty 2008

Kaspersky Lab, producent rozwiązań służących do ochrony danych, opublikował listę najbardziej charakterystycznych szkodliwych programów lutego 2008 r.

1. Najbardziej pazerny trojan atakujący banki: W lutym zwycięzcą w tej kategorii został Trojan-Spy.Win32.Banker.cjj, który atakuje 44 banki jednocześnie.
  2. Najbardziej pazerny trojan atakujący systemy płatności online: Tytuł ten przypadł trojanowi Trojan-Spy.Win32.Banker.iei, który wziął na celownik użytkowników czterech różnych systemów płatności online.
  3. Najbardziej pazerny trojan atakujący karty płatnicze: Lutowy zwycięzca Trojan-Spy.Win32.Banker.ibp jest nieco nietypowy - atakuje jednocześnie użytkowników 5 systemów, zamiast 3 lub 4.
  4. Najbardziej ukradkowy program: W lutym w kategorii tej zwyciężył Trojan-Dropper.Win32.Small.to, który został spakowany przy pomocy 10 różnych pakerów.
  5. Najmniejszy szkodliwy program: Prowadzenie w tej kategorii przejął Trojan.BAT.KillFiles.gm, który pomimo swojego skromnego rozmiaru - 12 bajtów - potrafi wyczyścić cały dysk C:. Z kolei trojan Trojan.BAT.KillWin.cs, mimo niewielkiego rozmiaru 27 bajtów, posiada bardzo nieprzyjemną szkodliwą funkcję: jak sugeruje jego nazwa, "zabija" system operacyjny Windows.
  6. Największy szkodliwy program: Po raz kolejny w kategorii tej zwyciężył członek rodziny Haradong: Trojan.Win32.Haradong.ct, którego rozmiar wynosi 226MB.
  7. Najbardziej szkodliwy program: Lutowym zwycięzcą jest jedna z modyfikacji Backdoor.Win32.Agobot.gen. Ten nieprzyjemny program wyłącza wiele różnych rozwiązań bezpieczeństwa i usuwa pliki oraz procesy.
  8. Najbardziej rozpowszechniony szkodliwy program w ruchu pocztowym: W kategorii tej zwyciężył Email-Worm.Win32.Netsky.q, który w lutym stanowił prawie 36% całego zainfekowanego ruchu pocztowego.
  9. Najbardziej rozpowszechniona rodzina trojanów: W lutym na miano to zasłużył sobie Trojan-PSW.Win32.Onlinegames posiadający 1092 modyfikacji.
  10. Najbardziej rozpowszechniona rodzina wirusów/robaków: Po raz kolejny w kategorii tej zwyciężył Email-Worm.Win32.Warezov, który w lutym posiadał stosunkowo niewiele, bo 30 modyfikacji.

Więcej ciekawych informacji o najnowszych zagrożeniach internetowych zawiera Dziennik Analityków znajdujący się w Encyklopedii Wirusów prowadzonej przez firmę Kaspersky Lab: viruslist.pl

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.