Zdrowie » Uroda
Łosoś norweski sprzymierzeńcem w walce z sezonowymi dolegliwościami
Zobacz więcej zdjęć » |
Okazuje się, iż kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w rybach (EPA i DHA) wpływają na poprawę samopoczucia. Jak wykazały badania, na które powołuje
się dr Wojciech Kolanowski, depresja jest powiązana ze zmniejszonym poziomem kwasów omega - 3 w mózgu, natomiast spożycie ryb zmniejsza ryzyko jej wystąpienia. Warto uwzględnić ryby w diecie właśnie jesienią, gdy jesteśmy podatni na depresję sezonową albo mamy chandrę.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Jesienią u wielu chorych nasileniu ulegają objawy związane z chorobami zwyrodnieniowymi stawów. W niekorzystnych warunkach atmosferycznych wiele osób uskarża się na bolesność kolan, bioder i łokci. Dieta zasobna w ryby morskie może mieć sprzyjające działanie w prewencji i leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Wynika to z tego, że długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega–3 m.in. mają działanie przeciwzapalne poprzez zmniejszenie syntezy leukotreinów, które są silnym czynnikiem prozapalnym, na co wskazuje dr Kolanowski.
Astma jest przewlekłą chorobą zapalną dróg oddechowych. Proces zapalny wiąże
się ze zwiększoną reaktywnością oskrzeli na różne bodźce oraz charakterystycznymi dla astmy nawracającymi objawami i odwracalnym upośledzeniem przepływu powietrza przez drogi oddechowe. Za występowanie zaostrzeń lub utrzymywanie się objawów astmy odpowiedzialne są m.in. narażenie na alergeny i wirusowe zakażenia układu oddechowego, jak dowodzą naukowcy. U astmatyków bardzo często w okresie jesiennym następuje nasilenie objawów chorobowych. W klimacie umiarkowanym udokumentowanymi czynnikami ryzyka astmy są grzyby z rodzajów Alternaria i Cladosporium. Stanowią one źródło alergenów w powietrzu, część z nich uwalnia spory w deszczowe jesienne noce. I tu z pomocą może przyjść zdrowa dieta. Spożycie ryb ma pozytywne znaczenie w astmie oskrzelowej, gdyż tłuszcz rybi zmniejsza skurcze oskrzeli. W tym przypadku za odczyn zapalny odpowiedzialne są również leukotrieny.
Jakie wnioski dla nas z tej lekcji? Najprostszym, a zarazem najbardziej przyjemnym sposobem, by zwiększyć swoje szanse na zdrowie w sezonie jesienno – zimowym, jest wprowadzenie do diety ryb zasobnych w kwasy Omega - 3, takich jak np. łosoś norweski, makrela, śledź. Dzięki temu będziemy aktywni mimo niesprzyjających warunków atmosferycznych oraz nie poddamy się przygnębieniu.
Jesienna inpiracja kulinarna na łososia:
PORCJE Z ŁOSOSIA MARYNOWANE W PRZYPRAWACH KORZENYCH
Z FASOLĄ i BOROWIKAMI
Porcja dla 2 osób
Składniki:
Porcje z łososia norweskiego LIMITO (1 opakowanie)
100 g borowika mrożonego
40 g fasoli białej
100 g cebuli białej
40 g cukru
50 g masła
1 laska wanilii
sól, pieprz , imbir, szczypta cynamonu
40 ml oliwy
1 listek laurowy
20 ml octu winnego białego
Sposób przygotowania:
Przygotować marynatę: wymieszać oliwę, obrany i pokrojony imbir, cynamon, pieprz, przekrojoną i wydrążoną laskę wanilii. Włożyć łososia i marynować minimum 2 godziny. Z cukru i octu winnego sporządzić bursztynowy karmel. Dodać liść laurowy, obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Dusić na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Zaciągnąć masłem. Namoczoną fasolę ugotować do miękkości, przecedzić i odstawić. Borowiki usmażyć na złoty kolor z dodatkiem masła i łyżki oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowaną wcześniej fasolą, zachować w cieple. Łososia wyciągnąć z marynaty i obsmażyć ze wszystkich stron. Łososia podawać na borowikach z fasolą, przykryć karmelizowaną cebulą, polać odrobiną sosu karmelowo-cebulowego i posypać solą.
*Autor przepisu: Rafał Targosz
Komentarze (0)