Gospodarka » Przemysł

LOTOS dostarczy paliwa BP

Grupa LOTOS S.A. zawarła z BP Polska umowę dotyczącą sprzedaży paliw płynnych. Szacunkowa wartość porozumienia, w ramach którego gdański koncern dostarczy olej napędowy oraz benzynę bezołowiową 95 i 98 wynosi 1,3 mld zł!

Umowa, którą zawarto 14 stycznia br. obowiązuje do końca 2008 r.

W grudniu ubiegłego roku LOTOS podpisał ze spółkami Shell Polska oraz Lukoil Warsaw umowy na dostawy paliw o łącznej szacunkowej wartości 860 mln zł. Zawarte porozumienia obowiązują do 31 grudnia 2008 r.
W 2007 roku LOTOS realizował dostawy paliw płynnych na łączną kwotę ok. 5,5 mld zł. Olej napędowy oraz benzyny z gdańskiej rafinerii trafiły m.in. do sieci stacji Statoil, Neste, BP, Shell oraz JET.

Grupa LOTOS jest grupą kapitałową, w skład której oprócz Grupy LOTOS S.A. (spółka matka, zarządza rafinerią w Gdańsku), LOTOS Czechowic, LOTOS Jasła i firmy wydobywczej Petrobaltic wchodzi 16 spółek córek spod znaku LOTOS. Zatrudnienie w grupie kapitałowej na koniec września 2007 r. wyniosło 5159 osób. Skonsolidowane przychody ze sprzedaży Grupy LOTOS za cały 2006 r. przekroczyły 12,8 mld zł. Zysk netto koncernu na koniec 2006 r., przypadający akcjonariuszom jednostki dominującej, osiągnął blisko 680 mln zł. Zgodnie z prognozą wyników finansowych za cały 2007 rok przychody ze sprzedaży Grupy LOTOS mają wynieść 12 935 mln zł. Zysk akcjonariuszy jednostki dominującej oszacowano na 713 mln zł. Moce przerobowe rafinerii w Gdańsku wynoszą 6 mln ton ropy naftowej rocznie. W 2006 r. Grupa LOTOS sprzedała ponad 7 mln ton produktów ropopochodnych z czego ponad 4,5 mln ton stanowiły paliwa (benzyny, olej napędowy oraz lekki olej opałowy). Grupa LOTOS zanotowała w 2006 r. 26,5% udział w krajowym rynku paliw ogółem. Dla porównania w 2005 r. udział ten wyniósł 22,8% a w 2004 r. 21,5%. W ramach opublikowanej w czerwcu 2006 r. strategii Grupa LOTOS planuje do 2012 r. m.in. wzrost przerobu ropy naftowej w gdańskiej rafinerii do 10,5 mln ton rocznie, wzrost wydobycia z M. Bałtyckiego do 1 mln ton rocznie (ok. 265 tys. ton w 2006 r.), uzyskanie bezpośredniego dostępu do złóż za granicą oraz wzrost udziału w detalicznym rynku paliw w Polsce do 10% (ok. 7% w 2006 r.) i w rynku krajowym paliw ogółem do 30%.

Cieja