Społeczeństwo » Społeczeństwo

MAMY NA TO CERTYFIKAT MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ CZEKOLADY W LIDLU

Czekolada to niekwestionowana królowa wśród słodyczy – chętnie wybierana przez dzieci, jest również przysmakiem dorosłych. Czekolada może stanowić składnik nie tylko słodkich deserów, ale i dań wytrawnych.

Dlatego na co dzień oraz z okazji obchodzonego 12 kwietnia Światowego Dnia Czekolady warto sięgnąć po czekoladę, która łączy w sobie wyrafinowany smak oraz wysokiej jakości skład. W stałej ofercie Lidla znajduje się aż 36 rodzajów czekolad, w tym czekolady z certyfikatem UTZ. To również idealny pomysł na wielkanocny prezent.

Smak najwyższej jakości

Czekolady marek Lidla Fin Carré oraz Bellarom łączą
w sobie smak, sprawdzony skład i przystępną cenę,
a każdą tabliczkę sygnuje certyfikat UTZ. Potwierdza on przestrzeganie dobrych praktyk rolniczych
na plantacjach kakaowców. Dzięki wsparciu plantatorów w zakresie edukacji mogą oni oferować lepszej jakości kakao, a co za tym idzie – doskonały produkt. Certyfikat UTZ potwierdza także, że dana uprawa kakaowców odbywa się z poszanowaniem godności ludzkiej.

Sieć Lidl kładzie szczególny nacisk na jakość oferowanych produktów, sposób ich wytwarzania oraz dbałość o środowisko naturalne. Dlatego tak ważny jest dla nas certyfikat UTZ, który posiadają nasze czekolady. Z wewnętrznych danych wynika, że klienci zazwyczaj kierują się tradycyjnym smakiem i najchętniej kupują czekoladę mleczną i z orzechami. Coraz większą popularnością cieszą się również czekolady deserowe
z dodatkami” podkreśla Aleksandra Robaszkiewicz, PR Manager Lidl Polska.

Czekolada klasyczna i nowoczesna

Na półkach Lidla królują czekolady z wysoką zawartością kakao: klasycznie słodkie
i intensywnie deserowe, dzięki czemu każdy z łatwością odnajdzie swoją ulubioną tabliczkę. Wśród nich znajdują się czekolady Fin Carré: deserowa (2,19 zł/100 g/szt.), uwielbiana przez najmłodszych czekolada biała (2,19 zł/100 g/szt.), oraz tradycyjna mleczna:(2,19 zł/100 g/szt.),
z dodatkami bakalii, orzechów laskowych oraz z chrupkami zbożowymi, a także nowość - czekolada deserowa z całymi orzechami laskowymi (4,49 zł/100 g/szt.). Marka Bellarom oferuje natomiast czekoladę mleczną i deserową z całymi migdałami lub orzechami (6,99 zł/ 200 g/szt.), oraz czekolady białe w trzech wersjach: klasyczną białą, białą z chrupkami truskawkowymi oraz białą z orzechami laskowymi i chrupkami ryżowymi (5,89 zł/200 g/szt.). Na półkach Lidla znajduje się również gorzka czekolada J.D. Gross, która zwiera 60, 70 lub nawet 81 % masy kakaowej.

Czekolada z certyfikatem na święta

Zgodnie z tradycją w Wielkanoc zajączek przynosi wszystkim dzieciom słodkie upominki. Jest to idealny moment, by poznać szeroką gamę słodyczy z certyfikatem UTZ dostępnych w Lidlu. Przygotowując świąteczne prezenty warto sięgnąć po figurki z czekolady mlecznej marki Favorina (7,99 zł/125g/1 opak.), kurę z czekolady na gnieździe z jajek wielkanocnych (12,99 zł/250 g/1 opak.) czy migdały zatopione w czekoladzie (9,99 zł/200 g/1 opak.). Dzięki takim świątecznym prezentom będziemy mieli pewność, że sięgamy dla dzieci po słodycze najwyższej jakości.

Świąteczny przepis na babkę orzechowo-migdałową

Składniki

3 całe jajka

3 żółtka

250 g cukru

400 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 łyżki mleka

150 ml oleju z orzechów włoskich

275 g mieszanki orzechów Natur

2 łyżki bułki tartej

100 g mlecznej czekolady

2 łyżki masła

Przygotowanie

Całe jajka oraz żółtka ubijamy na puszystą pianę. Stale miksując, dodajemy cukier, mleko oraz olej.

W dużej misce łączymy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Orzechy drobno siekamy. Połowę dodajemy do suchych składników. Pozostałe orzechy odstawiamy.

Do mokrych składników dodajemy stopniowo suche. Całość mieszamy mikserem lub łopatką. Gotowe ciasto przelewamy do formy posmarowanej odrobiną tłuszczu i obsypanej bułką tartą.

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 50 minut (aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy).

Babkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy ją w formie mniej więcej na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy babkę z formy i studzimy do całkowitego ostygnięcia na kratce.

Czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do miski ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodajemy masło i podgrzewamy, aż oba składniki się rozpuszczą i połączą. Tak przygotowaną polewą polewamy babkę, a następnie obsypujemy ją z wierzchu pozostałymi posiekanymi orzechami.

Więcej przepisów na wielkanocne wypieki znajdziesz na kuchnialidla.pl

Informacje o firmie:

Lidl Polska należy do międzynarodowej grupy przedsiębiorstw Lidl, w której skład wchodzą niezależne spółki prowadzące aktywną działalność na terenie całej Europy. Historia sieci Lidl sięga lat 30. XX wieku, a pierwsze sieci pod szyldem tej marki powstały w Niemczech w latach 70. XX wieku. Obecnie w wielu krajach Europy istnieje około 10.000 sklepów tej marki, a w Polsce 600.

Dalsze informacje znajdą Państwo na naszych stronach:

www.lidl.pl

Facebook https://www.facebook.com/lidlpolska

Instagram https://www.instagram.com/lidlpolska/

Anna Grońska

• avatar
    ~Cela 2017-04-14 12:11:09

Do pieczenia to ja kakao Krugera najbardziej lubię.