Technologie » Internet

Mapa cyberzagrożeń stworzona przez Kaspersky Lab uzyskuje wyróżnienie od FWA i Adobe

Globalna interaktywna mapa cyberzagrożeń opracowana przez Kaspersky Lab zdobyła wyróżnienie 'Cutting Edge Project of the Week' (przełomowy projekt tygodnia) przyznane przez Favourite Website Awards (FWA) oraz Adobe.

Wyróżnienie honoruje projekty, które mają na celu rozwój sieci poprzez wykorzystywanie najnowszych funkcji i technologii w nowoczesnych przeglądarkach oraz ustanowienie nowych standardów w oparciu o możliwości Sieci.

Dynamiczna trójwymiarowa mapa świata wizualizuje liczbę wykryć szkodliwych programów w czasie rzeczywistym, a  dane, na których się opiera, pochodzą z sieci Kaspersky Security Network (KSN) - globalnej, opartej na chmurze infrastruktury firmy Kaspersky Lab. Prezentowane zagrożenia obejmują szkodliwe obiekty wykrywane przy użyciu skanowania podczas dostępu oraz na żądanie, modułu wykrywania zagrożeń w poczcie e-mail oraz w sieci, jak również obiekty zidentyfikowane przez podsystemy wykrywania włamań i luk w zabezpieczeniach.

Użytkownicy mogą powiększyć lub zmniejszyć widok płaskiej mapy lub kuli ziemskiej, aby zobaczyć dokładnie geografię największych zagrożeń i zidentyfikować najbardziej zainfekowane obszary. Jednym kliknięciem myszki można wyświetlić rozkład poziomu infekcji w każdym państwie. Można również bezpośrednio wybrać państwo i udostępnić statystyki w popularnych portalach społecznościowych.

„Każdego dnia odnotowujemy dosłownie miliony prób kradzieży prywatnych danych klientów – w 2013 r. zablokowaliśmy ponad 5 miliardów cyberataków na komputery i urządzenia mobilne użytkowników. Obecnie przetwarzamy codziennie około 315 000 unikatowych próbek szkodliwego oprogramowania. Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę. Jako znana firma dbamy o bezpieczeństwo online naszych użytkowników, ich rodzin i przyjaciół. Cybermapa to doskonały sposób, aby jasno, a zarazem treściwie, zobrazować sytuację, co doskonale wpisuje się w nasz cel. Wyróżnienie Cutting Edge to prawdziwy sukces tego projektu. Okazuje się, że stworzyliśmy serwis, którego ludzie szukają. Obiecujemy, że będziemy go rozwijać” – powiedział Jewgienij Czereśniew, dyrektor działu Mobile Business w Kaspersky Lab.

Globalna interaktywna mapa cyberzagrożeń została zaprojektowana i stworzona przy współudziale holenderskiej firmy Minivegas. Dzięki uzyskanemu wyróżnieniu projekt ten będzie rywalizował o tytuł „The Cutting Edge Project of the Year” – zwycięzca zostanie wyłoniony w wyniku publicznego głosowania, które odbędzie się we wrześniu/październiku 2014 r.

Interaktywna mapa cyberzagrożeń jest dostępna na stronie http://cybermap.kaspersky.com. Aby mogła być poprawie wyświetlana, przeglądarka internetowa musi obsługiwać WebGL.

Informacje o FWA

FWA to uznany w branży program wyróżnień internetowych oraz inspirujący portal założony w maju 2000 r. Favourite Website Awards jest najczęściej odwiedzanym w historii internetu programem wyróżnień stron internetowych – w listopadzie 2012 r. portal ten odnotował ponad 170 milionów odwiedzin.

Informacje o Minivegas

Minivegas jest firmą z branży zintegrowanej produkcji, działającą w czterech kluczowych dyscyplinach: cyfrowej, filmowej z udziałem żywych aktorów, animacji i wizualnych efektów specjalnych oraz eksperymentalnej, tworząc ekscytujące doświadczenia angażujące prawdziwych ludzi. Więcej informacji znajduje się na stronie www.minivegas.net.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie http://www.kaspersky.pl/news

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.