Rozrywka i wypoczynek » Sport

Marszałek wraz z Shell Helix rozpoczyna kolejny sezon startów w Mistrzostwach Świata Formuły 2

Bartłomiej Marszałek oraz jego zespół Balt Yacht Shell Helix Marszalek Racing, już dziś są gotowi do rozpoczęcia rywalizacji w kolejnym sezonie startów w Mistrzostwach Świata Formuły F2 (UIM F2 World Championship).

Od ośmiu lat firma Shell producent olejów silnikowych Shell Helix nieustannie wspiera rozwój jedynego polskiego zawodnika w elitarnych wyścigach wodnej Formuły 2.

Sezon 2009 Mistrzostwa Świata Formuły 2 był dla całego teamu oraz Bartłomieja Marszałeka pierwszym sezonem startów w tej prestiżowej dyscyplinie. Mimo młodego wieku polski pilot łodzi motorowej dał się poznać z jak najlepszej strony i w ogólnej klasyfikacji sezonu uplasował się na 8 pozycji z dorobkiem 13 punktów. Mistrzem Świata wodnej Formuły 2 został Holender Johan Coenardi.

Zbliżający się sezon Formuły 2, rozpocznie się od startu na Węgrzech w Dunaujvaros już 13 czerwca. Nowy sezon Mistrzostw Świata Formuły 2 to nie tylko kolejne wyzwanie, jakie stoi przed teamem Balt Yacht Shell Helix Marszalek Racing, ale także walka o jak najlepsze pozycje i udowodnienie konkurentom, iż nie przez przypadek Polak znalazł się w gronie 20 najlepszych pilotów łodzi motorowych.

Dzięki wsparciu i zaangażowaniu firmy Shell, Bartłomiej Marszałek ma możliwość rozwijania swojego talentu na arenie międzynarodowej, gdzie niejednokrotnie jego starty są bardzo pozytywnie oceniane przez znawców tego sportu jak i doświadczonych zawodników. Potwierdzeniem tego jest przyznanie polskiemu zawodnikowi tytułu „Debiutanta Roku 2010” przez Abdul Salam Fairoz promotora wyścigów Formuły 2.

"Shell Helix jest jedynym sponsorem, który wspiera mnie od początku mojej kariery. Dzięki wsparciu, jakie otrzymałem od firmy mogłem rozwijać swój talent i awansować do kolejnych klas. Kiedy nic nie zapowiadało jeszcze moich sukcesów to właśnie Shell Helix postanowił zaufać naszym planom i wspierać realizację strategii zespołu. Opłaciło się, gdyż obecnie startuję w Formule 2, która jest ostatnim etapem w drodze do wymarzonego debiutu w Formule 1. Ze swojej strony dołożę wszelkich starań, aby moja łódź ozdobiona logo Shell Helix pokonywała w tym sezonie linię mety jako pierwsza" – powiedział Bartłomiej Marszałek.

Kalendarz startów Mistrzostw Świata Formuły 2 w roku 2010

13 czerwca –Dunaujvaros, Węgry

11 lipca – Sztokholm, Szwecja

29 sierpnia – Kijów, Ukraina

6 listopada – Khiran, Kuwejt

18 listopada – Jeddah, Arabia Saudyjska

Jesteśmy przekonani, że tegoroczny sezon startowy w Mistrzostwach Świata Formuły 2 przyniesie wiele emocji i powodów do świętowania sukcesów polskiego zespołu.

ConTrust