Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Matki. Niezwykłe zdjęcia w Bonarce

Eva Hajduk, fotografka i matka dwóch córek, z potrzeby serca stworzyła projekt fotograficzny „Matki”. To dająca do myślenia opowieść o relacji matek ze swoimi niepełnosprawnymi intelektualnie dziećmi. Wystawa do oglądania i zastanawiania się w krakowskiej Bonarce od 19 września do 3 października.

Autorkę prezentowanych w Bonarce zdjęć zainspirowała historia jej koleżanki, która urodziła niepełnosprawne dziecko. Jej życie zostało wywrócone do góry nogami, zostawił ją mąż - ojciec dziecka i sama musiała poradzić sobie z nową, trudną sytuacją.

Wystawa składa się z 44 czarno-białych fotografii oraz opisów dzieci i informacji o ich rodzinach. Eva Hajduk sfotografowała bowiem 22 rodziny rozsiane wokół Krakowa, a połączone przez Zespół Szkół
Specjalnych nr 4
z Krakowa - współorganizatora ekspozycji. Z każdej wizyty wybrała 2 zdjęcia w układach: dziecko z mamą oraz dziecko indywidualnie.

Chętnie angażująca się w tematy społeczne i wrażliwa artystycznie Bonarka, z dużą satysfakcją przyjęła propozycję goszczenia u siebie wystawy. Tak autorka zachęca do jej odwiedzenia:

Chciałabym, aby fotografie dzieci i ich mam pomogły docenić i zrozumieć ich trudne życie i piękne relacje. Żebyśmy następnym razem, kiedy spotkamy na ulicy matkę ze swoim niepełnosprawnym intelektualnie dzieckiem nie odwracali wzroku, ale spojrzeli na nią z podziwem i szacunkiem.

BONARKA CITY CENTER

Bonarka City Center to wielofunkcyjne centrum miejskie, powstałe na obszarze około 19 ha poprzemysłowych terenów dawnych zakładów chemicznych w krakowskiej dzielnicy Podgórze. Na obszarze 92 tys. m2 powierzchni użytkowej znajduje się 230 punktów handlowo-usługowych i restauracji w tym: Auchan, Leroy Merlin, Media Expert oraz największy w Polsce multipleks kinowy Cinema City. Na Klientów Centrum czeka bezpłatny parking na 3200 samochodów. Ponadto, na terenie Bonarka City Center znajduje się jeden z pierwszych na świecie ośrodków edukacyjno-wychowawczych w centrum handlowym: „Siemacha Spot" o powierzchni całkowitej 700 m2. W jego skład wchodzą m.in.: wielofunkcyjne sale edukacyjne, muzyczne, multimedialne oraz pokój konferencyjny.

bezstronny22

• avatar
    ~18 2016-09-20 12:24:24

To jest dopiero od 19tego, więc mogło tego jeszcze nie być jak byłeś tam.

• avatar
    ~stronniczy 2016-09-19 21:55:35

Wczoraj byłem tam w media expercie i nie widzialem tej wystawy, gdzie dokładnie się ona znajduje?