Gospodarka » Żywność

Migdałowa moc zdrowia

Migdałowa moc zdrowia
Zobacz więcej zdjęć »
To jedne z najzdrowszych i najszlachetniejszych orzechów. Lista ich prozdrowotnych właściwości jest bardzo długa. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, białko oraz cenne witaminy i minerały, dlatego w naszej codziennej diecie powinny znaleźć się MIGDAŁY!

Migdał to „król orzechów“, dlatego króluje w bakaliach HELIO- Łuskane, Blanszowane, Siekane, Płatki Migdałowe.... Nasiona migdałowca są pyszne w każdej postaci, nawet po zmieleniu, gdyż po wymieszaniu ich z cukrem pudrem i białkiem, otrzymamy popularny w cukiernictwie marcepan. Słodkie migdały używane są często do produkcji ciasteczek, nadzień czy mleczka migdałowego... Warto je także dodać do porannego jogurtu, ale też świetnie komponują się z sałatką. Z migdałów można również przyrządzić wyśmienite w smaku naturalne masło, którym można posmarować kanapki lub wafle ryżowe... Nic więc dziwnego, iż największy wybór migdałów znajdziemy w bogatej ofercie HELIO. To wyjątkowe orzechy, gdyż mają tak samo dużo zastosowań kulinarnych, co prozdrowotnych właściwości, dlatego wprowadzenie ich do codziennej diety nie tylko wzbogaci nasze menu w walory smakowe, ale też dostarczy ważnych na zdrowia składników odżywczych...

 

Migdały stanowią przede wszystkim alternatywne dla zwierzęcego źródło białka (ponad 20%), które odpowiada za prawidłowy wzrost masy mięśniowej oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Według Beaty Sińskiej z Zakładu Żywienia Człowieka, w nasionach migdałowca znajdziemy też sporo magnezu- 270 mg/100 g, tj. 80% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek, który w połączeniu z ryboflawiną i niacyną- zapewni nam skuteczną ochronę przed stresem. Migdały zadbają też o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego- zawierają m.in. miedź, cynk i żelazo, dlatego zwłaszcza w okresie zimowym, orzechy te powinny obowiązkowo znaleźć się w naszej diecie. Ponadto, o tej porze roku często jesteśmy zmęczeni i senni, a migdały dostarczą nam od razu w pakiecie: magnez + żelazo + miedź + tiaminę, które przyczyniają się do utrzymania odpowiedniego metabolizmu energetycznego.

 

Migdały HELIO możemy więc chrupać ze smakiem jako zdrową przękąskę w pracy czy szkole lub przyrządzić z nich zarówno słodkie, jak i słone potrawy. Świetną alternatywą dla mleka krowiego, będzie np. mleko migdałowe, które sprawdzi się m.in. u osób uczulonych na laktozę, ale też w diecie wegetariańskiej A gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, polecamy kanapkę z domowym masłem migdałowym. Przepisy HELIO na migdałowe, naturalne przysmaki- znajdziecie na naszym blogu http://www.helio.pl/blog





Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Agnieszka EFEKTPR

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Zamów opracowanie informacji prasowej


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »