Technologie » Komputery

Mobilne rozwiązania IT przyszłością nowoczesnej firmy

Efektywne zarządzanie czasem pracy nadal stanowi spory problem dla wielu przedsiębiorców. Według badań, przeprowadzonych dla Workfrond w 2015 roku, statystyczny pracownik poświęca jedynie 46% czasu w tygodniu na realizację swoich obowiązków służbowych.

Nasuwa się pytanie- co powinien zrobić pracodawca, aby zwiększyć efektywność i zaangażowanie swoich pracowników? Na ratunek przychodzą nowoczesne rozwiązania IT.

Sporym ograniczeniem, które nadal funkcjonuje w wielu firmach, jest model tradycyjnego obiegu dokumentów. W takiej sytuacji zatrudniony zobowiązany jest do bezpośredniego kontaktu z sekretariatem oraz działami HR i finansowymi, czasochłonnego opisywania papierowych faktur i wykonywania czynności administracyjnych, które zabierają jego cenny czas i uniemożliwiają skupienie się w pełni na swoich obowiązkach oraz samorozwoju. System ten może doprowadzić nawet do utraty wartościowych pracowników. Ci zaczną szukać innego pracodawcy, który zapewni im komfortowe warunki pracy i dostarczy nowoczesne narzędzia, wyręczające ich w biurokracji.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze oprogramowania?

Przedsiębiorca chcący usprawnić działanie swojej firmy, ma do wyboru wiele modeli oprogramowania, które oferują tzw. „wirtualny sekretariat”. Najistotniejsze kryteria wyboru to: przyjazny, ergonomiczny i intuicyjny interfejs oraz kompatybilność narzędzia z urządzeniami mobilnymi. Ostatnie statystyki mówią wyraźnie o ciągle wzrastającej roli smartfonów i tabletów w codziennym życiu. Według portalu StatCounter, w październiku 2016 roku po raz pierwszy w historii, więcej użytkowników korzystało z Internetu za pomocą urządzeń mobilnych niż stacjonarnych. Technologia ta znalazła swoje zastosowanie również w życiu zawodowym. Pracownicy korzystają z urządzeń mobilnych najczęściej podczas spotkań i podróży służbowych.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://www.erp-view.pl/rozwiazania_hr/mobilne_rozwiazania_it_przyszloscia_nowoczesnej_firmy.html

openmediagroup