Firma » Finanse

Na co Polacy biorą kredyty i pożyczki?

Od kilku lat Polska plasuje się w czołówce krajów o najwyższym poziomie ukredytowienia. Wynika to przede wszystkim z poziomu zamożności społeczeństwa – wciąż nie jesteśmy w stanie pozwolić sobie na regularne oszczędzanie i stąd sięganie po kredyty. Na co bierzemy pożyczki? Zapraszamy do lektury.

Najpopularniejsze potrzeby

Bardzo często przy pomocy kredytu chcemy sfinansować plany mieszkaniowe - zakup mieszkania lub remont domu. Najprostsze odmalowanie ścian w pokoju standardowej wielkości, to koszt między 500 a 1000 zł. Jeśli chcemy odświeżyć więcej pomieszczeń, wówczas kwota rośnie. Pamiętajmy, że dochodzi do niej także zakup pędzli, folii, wiader, itp. Właściciele domów muszą często zaciągać pożyczki na wymianę okien, dachu, pieca lub docieplenie budynku.

Ponieważ coraz odważniej i chętniej wyjeżdżamy na zagraniczne wakacje, a spędzenie świąt na Dominikanie nie wzbudza już społecznej dezaprobaty, chętnie sięgamy po pożyczkę, aby się do takiego wyjazdu przygotować, a podczas urlopu nie odmawiać sobie przyjemności w 5-gwiazdkowym hotelu.

Bardzo często zadłużamy się także, aby spłacić bieżące zobowiązania (opłaty i rachunki, alimenty lub mandaty), zaległe należności lub poprzednie zobowiązania pożyczkowe lub ratalne. Należy bardzo się pilnować, ponieważ te ostatnie niosą ze sobą bardzo duże ryzyko tzw. zapętlenia kredytowego.

Trzy kolejne, najpopularniejsze, grupy wydatków, to:
- zakup auta - mimo iż wciąż najczęściej kupujemy auta używane, to i tak musimy posiłkować się pożyczką lub kredytem;
- sprzęt RTV i AGD;
- wyprawka szkolna – szczególnie jeśli posiadamy więcej niż jedno dziecko.

Dużą grupę kredytobiorców stanowią Polacy między 18 a 24 rokiem życia - co piąty z nich posiada tzw. kredyt konsumpcyjny. Jest to pokolenie urodzone w połowie lat 90 XX wieku, które większą uwagę przywiązuje do jakości niż do ceny, a zakupy i wydawanie pieniędzy jest popularną formą spędzania wolnego czasu i relaksu.

Wypadki i awarie

Biorąc pod uwagę wielomiesięczne, a nierzadko kilkuletnie, kolejki do lekarzy, w momencie nagłego wypadku, urazu lub zachorowania, wielu z nas decyduje się na wizytę w prywatnym gabinecie, dostępną od ręki z dnia na dzień. Do tego dochodzi koszt zleconych badań, pobyt w prywatnej klinice, leki oraz sprzęt medyczny potrzebny do leczenia lub rehabilitacji. Wielu Polaków woli się zadłużyć, niż ryzykować nieodwracalny uszczerbek na zdrowiu.

Ponieważ nie jesteśmy społeczeństwem na tyle zamożnym, aby regularnie oszczędzać, w momencie awarii posiadanego przez nas sprzętu również jesteśmy skazani na zaciągnięcie pożyczki. Odstawienie auta do mechanika, naprawa pralki lub nieplanowany zakup nowej lodówki w trybie pilnym, to wydatki, których nie możemy zignorować, a bardzo często przerastają możliwości naszego konta.

JoannaS

~oewonga 2018-11-07 15:04:27

Witam! Yolka, czas oczekiwania na wypłatę pożyczki zależy od szybkości realizacji przelewów w Twoim banku. Wysyłamy szybki przelew – upewnij się, że nie będzie on ograniczony godzinami pracy Twojego banku. Na wszelki wypadek sprawdź na naszej stronie wonga.pl godziny, w których Twój bank księguje nowe wpłaty środków na konto.

Zapraszam do kontaktu z naszą infolinią pod numerem 22 388 88 88* oraz 660 168 100 lub skorzystania z chata na wonga.pl

~yolka 2018-10-01 16:09:56

Jak szybko pożyczka z wonga trafia na konto bankowe?

~NinaR 2018-08-08 11:20:03

Polacy biorą kredyty na różne rzeczy jak pokazuje raport vivus.pl

~oewonga 2018-07-26 18:15:33

Witam! Gosia, kolejna pożyczka w wonga.com każdorazowo udzielana jest na indywidualnych warunkach. Można o nią wnioskować od razu po spłacie pierwszej pożyczki. Maksymalny limit dla kolejnych pożyczek w wonga.com może wynieść do 10000 zł, ale kwota ta i koszt ostatecznie są uzależnione od indywidualnie obliczanej zdolności kredytowej. Dodam, że Klienci wonga.com mają możliwość wzięcia udziału w Programie Korzyści. Za ukończenie 10 kursów albo ścieżki edukacyjnej na platformie Kapitalni.org Klient może otrzymać jednorazowo w trakcie trwania jednej pożyczki zwrot w wysokości 10 zł. Ukończenie większej liczby kursów lub ścieżek uprawnia do zwrotu 10 zł przy kolejnej pożyczce.

~gosia 2018-07-15 19:28:14

W reklamie podajecie, że pierwsza pożyczka za 10 zł jest. Kolejna ile kosztuje?

~oewonga 2018-06-26 18:08:46

Witam! Berg, dziękuję za skorzystanie z oferty naszej pożyczki. Jesteśmy wielokrotnie nagradzaną firmą z branży internetowych usług finansowych. Obecnie prowadzimy działalność w kilku krajach. Działamy w oparciu o zasady:
    - Przejrzystości - informujemy o wszystkich kosztach i warunkach korzystania z naszej oferty
    - Elastyczności - dostosowujemy naszą ofertę do indywidualnych potrzeb naszych Klientów
    - Komfortu - korzystanie z naszych produktów jest proste i wygodne. Nasza oferta jest dostępna online, bez konieczności wychodzenia z domu.

Zapraszam do kontaktu z naszą infolinią pod numerem 22 388 88 88* lub skorzystania z chata na wonga.pl

~berg 2018-06-17 09:33:41

Ja skorzystałem niedawno z pożyczki w wonga. Bardzo dobra oferta, długi czas na spłatę, a koszt to tylko 10zł.