Technologie » Telekomunikacja

Najnowsze rozwiązania do produkcji i dystrybucji cyfrowych materiałów multimedialnych

Firma Polycom dostarcza oparte na standardach rozwiązanie łączące komunikację wizualną, wideo streaming oraz współpracę za pomocą wideo umożliwiając organizacjom bardziej efektywne działanie na odległość.

Firma Polycom, światowy lider w dziedzinie technologii telepresence oraz komunikacji audiowizualnej, wprowadza pierwsze, kompleksowe, oparte na standardach rozwiązanie łączące komunikację wizualną, streaming wideo w czasie rzeczywistym i na żądanie, dynamiczny przekaz informacji (digital signage) oraz dystrybucję treści wideo w sieci, które zostało zaprojektowane, tak aby pomóc organizacjom w realizacji komunikacji i współpracy pomiędzy pracownikami rozproszonymi w różnych lokalizacjach lub przebywającymi w podróży.

Rozwiązanie jest oparte na nowej skalowalnej platformie do realizacji treści wideo, która umożliwia  tworzenie oraz efektywną dystrybucję materiałów wideo na żywo i na żądanie oraz w oparciu o  digital signage. Nowe rozwiązanie stanowi uzupełnienie wiodących na rynku rozwiązań Polycom z dziedziny telepresence, wideokonferencji oraz rozwiązań współpracy dla potrzeb użytkowników indywidualnych zapewniające klientom wyjątkowe możliwości związane z komunikacją wizualną w organizacjach. Umożliwia również klientom rozszerzenie posiadanych sieci UC (unified communications) zbudowanych przez partnerów Polycom (Polycom Open Collaboration Network) w celu realizacji takich  potrzeb jak komunikacja w ramach korporacji, szkolenia, nauka na odległość, komunikacja w ramach projektów, imprezy dla klientów, komunikacja sprzedażowa i marketingowa.

Na przykład, obecnie firma Polycom pomaga klientom w rozszerzeniu współpracy w ramach środowiska Microsoft UC  udostępniając rozwiązania telepresence zwiększające produktywność, systemy wideokonferencyjne oraz współpracy dla osób indywidualnych w ramach powszechnie używanych aplikacji takich jak Microsoft Office Communicator oraz Microsoft Outlook. Nowa platforma do obsługi treści wideo umożliwia dalsze rozszerzanie zasięgu posiadanych zasobów wideo dzięki możliwości przesyłania treści wideo na żądanie oraz dzięki dynamicznej komunikacji cyfrowej. Nowe rozwiązanie Polycom jest również zintegrowane z Microsoft SharePoint, umożliwiając użytkownikom tworzenie oraz import treści wideo, jak również ich wykorzystanie w ramach znanej aplikacji do współpracy grupowej.

"Jednym z największych wyzwań, wobec których stoją obecnie organizacje jest zapewnienie efektywnej komunikacji i współpracy pomiędzy geograficznie rozproszonymi zespołami, klientami, partnerami i dostawcami," powiedział Andy Miller, wiceprezes firmy Polycom. "Sukces lub porażka często zależy od możliwości szybkiej i dokładnej komunikacji. Firma Polycom pomaga klientom sprostać tym wyzwaniom umożliwiając im pełne wykorzystanie potęgi komunikacji i współpracy wizualnej we wszystkich obszarach działalności i w posiadanym przez nich środowisku unified communications."

"Tradycyjnie, wideokonferencje oraz przesyłanie materiałów wideo były traktowane jako odrębne narzędzia biznesowe stanowiące dodatkowy element komunikacji w typowym przedsiębiorstwie," wyjaśnia Ira Weinstein, analityk i partner w firmie Wainhouse Research. "Dzięki połączeniu tych technologii w jednym systemie i obsłudze ich za pomocą jednego interfejsu użytkownika, firma Polycom umożliwia klientom wykorzystanie środowiska komunikacji wizualnej w czasie rzeczywistym oraz treści wideo na żądanie w celu poprawy efektywności i podejmowania bardziej świadomych decyzji biznesowych."

Nowa platforma jest rozwiązaniem sieciowym obejmującym następujące funkcje:

• Zapis i przesyłanie obrazu wideo w jakości HD - Polycom RSSTM 4000 jest serwerem sieciowym umożliwiającym zapis i przesyłanie materiałów wideo oraz wideokonferencji. Serwer oferuje jakość Full HD współpracując z rozwiązaniami Polycom oraz innymi, działającymi w oparciu o ogólnie stosowane standardy.
  • Kompletne zarządzanie cyklem życia treści wideo - Ulepszona platforma do zarządzania treścią Polycom Video Media CenterTM umożliwia scentralizowane zarządzanie pełnym cyklem życia treści wideo w tym zapewnia takie funkcje jak pobieranie, zabezpieczanie, zarządzanie, publikowanie oraz przechowywanie treści multimedialnych, jak również obsługę stron Microsoft Sharepoint 2007 (MOSS 2007).
  • Tworzenie obrazów wideo w jakości emisyjnej - Polycom Recording StudioTM to kompleksowe studio do celów produkcji obrazów wideo umożliwiające klientom wykorzystywanie funkcji produkcji wideo w obrębie organizacji do celów tworzenia treści na żywo w jakości emisyjnej oraz treści wideo na żądanie.
  • Efektywna dystrybucja treści wideo w obrębie sieci - Polycom Video EdgeTM to nowa platforma umożliwiająca dystrybucję treści wideo na żywo i na żądanie na wielką skalę przy jednoczesnej redukcji pasma oraz zwiekszonej niezawodności.
  • Zintegrowane rozwiązanie dynamicznej komunikacji cyfrowej (digital signage) - Polycom Digital SignageTM to nowe rozwiązanie w zakresie dynamicznej komunikacji cyfrowej umożliwiające dystrybucję treści multimedialnej w jakości emisyjnej do wybranych grup odbiorców. Rozwiązanie oferuje minimalne obciążenie sieci oraz proste narzędzia do zarządzania dystrybuowanymi materiałami.

Rozwiązanie Polycom obsługuje również komplementarne produkty i systemy partnerów ekosystemu Polycom ARENA oraz innych dostawców, w tym dostawców urządzeń kodujących obraz wideo (video encoders), dostawców treści, jak również systemy i sieci dostarczania treści, systemy optymalizacyjne sieci WAN (wide area network), jak również inne oparte na standardach systemy telepresence oraz wideokonferencyjne.

Elastyczność nowego rozwiązania Polycom przynosi korzyści organizacjom z różnych branż, w tym przedsiębiorstwom międzynarodowym, instytucjom edukacyjnym, jak również lokalnym, stanowym i  agencjom rządowym.

Dostępność: Nowe i wzbogacone produkty do nagrywania i przesyłu treści multimedialnych, umożliwiające dynamiczną komunikację cyfrową będą dostępne w tym miesiącu w sieci autoryzowanych partnerów sprzedaży firmy Polycom.

Ewa Nowak