Technologie » Internet

Najwyższe wyróżnienie dla Kaspersky Internet Security 2011 od laboratorium AV-Test

Kaspersky Lab informuje, że Kaspersky Internet Security 2011 uzyskał imponujące wyniki w testach przeprowadzonych przez AV-Test.org, niezależne niemieckie centrum badawcze.

W testach, które zostały przeprowadzone w lipcu, sierpniu i wrześniu 2010 roku, oceniano działanie 19 produktów bezpieczeństwa IT, w tym Kaspersky Internet Security 2011. Eksperci AV-Test sprawdzali poziom bezpieczeństwa, jakość przywracania systemu po infekcji oraz łatwość obsługi produktów.

W testach symulowano rzeczywiste infekcje - produkty musiały zmierzyć się z zagrożeniami zero-day (wykorzystującymi luki w zabezpieczeniach, które nie zostały jeszcze załatane) pochodzącymi z Internetu, szkodliwym oprogramowaniem działającym na komputerze oraz wykryć próbki z kolekcji najnowszych i najbardziej rozpowszechnionych zagrożeń. W teście na przywracanie systemu produkty miały za zadanie usunąć aktywne komponenty szkodliwego oprogramowania, cofnąć niechciane zmiany w systemie i wykryć rootkity. Łatwość obsługi i wydajność były oceniane na podstawie takich kryteriów, jak wpływ na działanie komputera oraz częstotliwość generowania fałszywych trafień.

Produkty były sprawdzane na 32-bitowej platformie Windows XP (SP3) z ustawieniami domyślnymi i w dowolnym czasie mogły aktualizować i wymieniać dane z infrastrukturą chmury swoich producentów.

Kaspersky Internet Security 2011 pomyślnie przeszedł wszystkie testy i uzyskał certyfikat AV-Test. W teście na jakość ochrony program ten jako jeden z dwóch produktów uzyskał najwyższy wynik - 5,5 na 6 możliwych punktów. Więcej informacji na temat testu można uzyskać na stronie http://www.av-test.org/certifications.

Informację można wykorzystać dowolnie, z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.