Technologie » Komputery

Nierozważne udostępnianie: 33% Europejczyków współdzieli swoje urządzenia bez żadnych zabezpieczeń

Według danych Kaspersky Lab 33% użytkowników z Europy, którzy udostępniają urządzenia z dostępem do internetu swoim bliskim i znajomym, nie podejmuje żadnych działań mających na celu zabezpieczenie poufnych informacji.

W rzeczywistości im więcej osób korzysta z urządzenia, tym większe ryzyko, że jedna z nich popełni błąd lub połknie haczyk cyberprzestępcy.

Właściciel komputera, smartfona czy tabletu często nie jest jedyną osobą, która korzysta z takiego urządzenia w celu uzyskiwania dostępu do internetu – do dzielenia się swoimi urządzeniami przyznaje się niemal jeden na trzech Europejczyków. 29% użytkowników dzieli swoje urządzenie z innymi osobami dorosłymi w gospodarstwie domowym, 4% pozwala z niego korzystać swoim dzieciom, podczas gdy 1% udostępnia je nawet kolegom lub współpracownikom. Należy zauważyć, że dotyczy to urządzeń, które są najczęściej wykorzystywane do uzyskiwania dostępu do internetu, co oznacza, że najprawdopodobniej zawierają one cenne dane, takie jak loginy czy hasła do kont.

Pozostawienie urządzenia przekazywanego innym osobom bez ochrony jest niezwykle niebezpieczne – nie można mieć całkowitej pewności, że inni użytkownicy posiadają wystarczającą wiedzę na temat cyberzagrożeń. Beztroska lub nieświadoma osoba może połknąć przynętę oszusta lub pobrać szkodliwą aplikację. Aż 33% Europejczyków, którzy udostępniają swój komputer, telefon lub tablet innym, nie stosuje żadnych środków bezpieczeństwa, ponieważ „nie dostrzega zagrożeń”. Jedynie 38% użytkowników tworzy kopie zapasowe istotnych danych, zanim udostępni swoje urządzenie innej osobie, 33% zabezpiecza swoje dane za pomocą hasła, a 20% unika przechowywania ważnych danych na współdzielonym sprzęcie.

„Udostępnianie komputera lub smartfona innym zwiększa ryzyko infekcji szkodliwym oprogramowaniem, utraty danych lub kradzieży kont online, dlatego tak ważne jest stosowanie kilku prostych środków bezpieczeństwa: zawsze twórz kopie zapasowe ważnych plików, kasuj informacje, które nie powinny wpaść w niepowołane ręce, wyłączaj automatyczne uzupełnianie formularzy, staraj się kontrolować prawa dostępu użytkownika na urządzeniu i korzystaj z programów, które zapewniają ochronę przed cyberzagrożeniami” – zaleca Maciej Ziarek, ekspert ds. bezpieczeństwa IT, Kaspersky Lab Polska.

Przykładem rozwiązania zapewniającego bezpieczne korzystanie z internetu na różnych urządzeniach jest Kaspersky Internet Security — multi-device. Produkt ten chroni nawet niedoświadczonych użytkowników na wypadek odwiedzenia potencjalnie niebezpiecznych stron, pobrania szkodliwego oprogramowania oraz wielu innych zagrożeń w systemach Windows, OS X oraz Android. Rozwiązanie wyposażone jest również w aplikację zapewniającą bezpieczne przeglądanie stron internetowych na urządzeniach z systemem Windows Phone oraz iOS.

Pełne wyniki badania „Consumer Security Risk Survey 2014” wykorzystanego w niniejszym tekście są dostępne na stronie https://press.kaspersky.com/files/2014/08/Kaspersky_Lab_Consumer_Security_Risks_Survey_2014_ENG.pdf.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie http://www.kaspersky.pl/news.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.