Motoryzacja » Samochody

Nissan Qashqai jednym z dziesięciu najlepiej sprzedających się samochodów w Wielkiej Brytanii

Dobre wieści dla Nissana i dla brytyjskiej branży motoryzacyjnej: Nissan Qashqai został jednym z dziesięciu najlepiej sprzedających się samochodów w Wielkiej Brytanii.

W opublikowanym przez SMMT rankingu sprzedaży samochodów osobowych wyjątkowy crossover Qashqai znalazł się na dziewiątym miejscu wśród najlepiej sprzedających się pojazdów, z liczbą 2629 egzemplarzy wydanych klientom w maju.

Wyprzedzając kilku rywali reprezentujących główny nurt segmentu, Qashqai udowodnił, że dla kierowców wybierających samochód liczy się przede wszystkim styl, funkcjonalność i wartość pojazdu.

Trafiając na dziewiąte miejsce na liście bestsellerów, Qashqai zwiększył także udział w brytyjskim rynku z 2,55 do 6,64 procent. Taki wynik oznacza, że Nissan nie poddaje się trendom spadkowym na rynku. W maju Nissan sprzedał na wyspach 4562 samochody - czyli o zaledwie siedem procent mniej niż w tym samym miesiącu 2008 roku, podczas gdy ogólna sprzedaż na tym rynku zmniejszyła się o 25 procent.

Ponadto, z uwagi na fakt, że Qashqai jest produkowany w zakładach Nissana w Sunderland, sukces modelu jest także ważnym czynnikiem wzmacniającym brytyjski sektor produkcyjny i całą gospodarkę tego kraju. W 2008 roku Qashqai był co szóstym samochodem wyprodukowanym w Wielkiej Brytanii. Wynik ten stanowił solidny fundament handlowych sukcesów w 2009 roku.

Dyrektor zarządzający brytyjskiej filii Nissana Paul Willcox powiedział: „Cieszymy się, że Qashqai wszedł do pierwszej dziesiątki samochodowych bestsellerów. Wiemy, że jest to jeden z najatrakcyjniejszych modeli dostępnych w Wielkiej Brytanii, a uzyskany wynik świadczy o tym, że tego samego zdania są także klienci! Po raz kolejny śmiały projekt Nissana został nagrodzony, z korzyścią dla brytyjskiego sektora produkcyjnego".

• Wyprzedzając tradycyjne hatchbacki, Nissan Qashqai po raz pierwszy znalazł się w pierwszej dziesiątce najlepiej sprzedających się samochodów.

• Najnowsze dane brytyjskiego Stowarzyszenia Producentów i Sprzedawców Samochodów (SMMT) o sprzedaży potwierdzają popularność produkowanego w Wielkiej Brytanii crossovera marki Nissan.

• W maju, w Wielkiej Brytanii sprzedano 2629 egzemplarzy modelu Qashqai, czyli o 73 procent więcej niż w tym samym okresie przed rokiem.

• Wzrost sprzedaży zaowocował także zwiększeniem udziału Qashqai w rynku z 2,55 procent do 6,64 procent w maju.

• Nissan jest jedyną japońską marką w pierwszej dziesiątce bestsellerów.

InfoMoto