Motoryzacja » Moto Serwis

Nowe systemy nawigacyjne Blaupunkta

Nowe urządzenia TravelPilot 500 i TravelPilot 700 Blaupunkta to prawdziwa rewolucja na rynku nawigacji.

Są to pierwsze na świecie systemy PND (Portale Navigation Device) ze zintegrowaną funkcją wideonawigacji i możliwością rozpoznawania znaków ograniczenia prędkości.

Dodatkowo urządzenia wyposażone są w liczne funkcje multimedialne i komunikacyjne, m.in. interfejs Bluetooth, dostęp do Internetu, tuner telewizji cyfrowej i aplikacje biurowe.
Sprawna, zaawansowana technologicznie nawigacja pozwala nie tylko na szybkie dotarcie do celu podróży, ale znacząco wpływa na poprawę bezpieczeństwa na drogach. Różnorodne funkcje urządzeń Blaupunkta umożliwiają ponadto mobilną komunikację i uprzyjemniają jazdę samochodem.

Funkcje poprawiające bezpieczeństwo jazdy
Po zamontowaniu urządzenia TravelPilot 500/700 na przedniej szybie pojazdu, dzięki wbudowanej kamerze na kolorowym wyświetlaczu ukazuje się realny obraz drogi, na który nakładane są graficzne wskazówki nawigacyjne. Takie rozwiązanie pozwala na jak najwierniejsze odwzorowanie trasy i znacznie ułatwia orientację.

Kierowca ma oczywiście do dyspozycji również klasyczny widok mapy 2D/3D z automatycznym zoomem. W tym trybie nawigacji kamera rozpoznaje znaki drogowe z ograniczeniami prędkości. Zidentyfikowane ograniczenia są podawane kierowcy w formie graficznej i akustycznej, dzięki czemu jest on w porę ostrzegany o konieczności dostosowania prędkości jazdy do obowiązujących przepisów.

Dzięki możliwości wprowadzania celu podróży za pomocą komend głosowych, kierowca nie musi odrywać rąk od kierownicy podczas prowadzenia pojazdu. Dodatkowym ułatwieniem jest asystent pasa ruchu, który analizując sytuację na drodze podpowiada, którym pasem się poruszać, aby komfortowo kontynuować drogę do celu.

Szybkie obliczanie tras i prosta obsługa
Nowe nawigatory Blaupunkta wyposażone są w procesor Dual Core Centrality Titan z zegarem 500 MHz oraz pamięć 8 GB, która umożliwia zapis dużej ilości danych. Nowe systemy należą do najszybszych na rynku pod względem obliczania i przeliczania trasy, a dodatkowo odznaczają się bardzo wygodną i prostą obsługą z wykorzystaniem ekranu dotykowego Touch Screen (4,3").

Wprowadzanie danych upraszcza dodatkowo system sterowania głosowego. Urządzenia dopuszczają błędy podczas wprowadzania nazw miast, co jest szczególnie pomocne podczas podróży zagranicznych. Wbudowany czujnik światła pozwala na automatyczne dopasowanie jasności wyświetlacza do warunków otoczenia, np. podczas opuszczaniu tunelu. Akumulator zapewnia urządzeniom czas pracy do 5 godzin. Dzięki temu można wygodnie dojechać także do dalej położonych punktów docelowych.

Dużo więcej niż nawigacja
Modele TravelPilot 500 i TravelPilot 700 posiadają także liczne funkcje multimedialne, które pozwalają na przeglądanie zdjęć, odtwarzanie filmów i plików muzycznych czy surfowanie w internecie. Dzięki tej ostatniej funkcji można korzystać z darmowej telefonii internetowej, słuchać 10 tys. internetowych stacji radiowych, a także oglądać ulubione podcasty i sprawdzać pocztę e-mail.

Zintegrowana funkcja Bluetooth eliminuje konieczność używania systemu głośnomówiącego i zapewnia dostęp do funkcji telefonu (książka telefoniczna, nawiązywanie połączenia) z poziomu wyświetlacza. Funkcja audiostreamingu umożliwia także odtwarzanie plików MP3 zapisanych w pamięci telefonu. Z kolei aplikacja "Phrase Book" oferuje tłumaczenie różnych fraz tematycznych w 18 dowolnie łączonych ze sobą językach, a dyktafon przydaje się do nagrywania krótkich wiadomości głosowych. Dodatkową rozrywkę zapewni wbudowany aparat fotograficzny.

Zintegrowany w nawigatorze TravelPilot 700 tuner DVB-T (Digital Video Broadcasting Terrestrial) pozwala na odbiór kanałów telewizji cyfrowej. Elektroniczny program telewizyjny EPG (Electronic Program Guide) pozwala przeglądać listę wszystkich zarejestrowanych stacji. Dzięki temu nawigator staje się także przenośnym odbiornikiem TV, z którego można korzystać nie tylko w samochodzie. Inną ciekawą i przydatną cechą urządzenia TP 700 są aplikacje biurowe, które obejmują m.in. programy Word, Excel, Powerpoint, PDF Reader, a także kalendarz, kalkulator, zegar, alarm czy proste edytory graficzne.

Modele TravelPilot 500 i TravelPilot 700 będą dostępne w specjalistycznych sklepach ze sprzętem car multimedia w listopadzie. W urządzeniu TravelPilot 500 zainstalowano dane 41 państw europejskich, w tym Polski. TravelPilot 700 wyposażony jest dodatkowo w mapę Rosji. W standardowym zestawie obu urządzeń znajdować się będą: uchwyt z przyssawką, kabel do ładowania z gniazdka zapalniczki, antena TMC, kabel USB, kabel wideo, słuchawki z mikrofonem, zapasowa płyta DVD i instrukcja obsługi.

Sugerowane ceny detaliczne brutto (październik 2008):
- TravelPilot 500 - 1 699 PLN
- TravelPilot 700 - 1 999 PLN

Blaupunkt, marka należąca do Grupy Bosch, jest znaczącym w skali międzynarodowej producentem sprzętu car multimedia. Firma ma swoją siedzibę w Hildesheim oraz fabryki w Portugalii, na Węgrzech, w Tunezji i Malezji. W 2007 roku obroty przedsiębiorstwa wyniosły ponad 1,3 mld euro. Blaupunkt zatrudnia na całym świecie blisko 9 tys. pracowników.

W Polsce Blaupunkt obecny jest od 1993 roku. Jako dział branżowy firmy Robert Bosch Sp. z o.o. oferuje radioodtwarzacze, systemy nawigacji, systemy multimedialne, głośniki, wzmacniacze oraz akcesoria i komponenty car audio.

Robert Bosch Sp. z o. o.