Technologie » Komputery

Nowy BenQ Joybook A53

BenQ poinformował o wprowadzeniu najnowszego modelu notebooka PC z 15.4” matrycą o rozdzielczości WXGA. Model pracuje pod kontrolą procesora Intel® Core™ 2 Duo T7250.

Oprócz tego wyposażono jest ekskluzywną technologię UltraVivid, technologię bezprzewodową Wi-Fi, zintegrowaną kamerę internetową i system operacyjny Windows® Vista™ – to sprawia że A53 jest doskonale dopasowany do różnorodnego typu zadań dla wymagających osób, a wysoka estetyka wykonania dodatkowo go wyróżniania wizualnie.

Miasto tętniące życiem
Projektanci BenQ stworzyli najnowszy komputer przenośny ze szczególną dbałością o jego niepowtarzalny charakter - odzwierciedlający surowość i zgiełk miasta i styl życia jego użytkownika – jest to interesująca cecha tego notebooka, która będzie podobać się profesjonalnemu odbiorcy. Inspiracją dla projektantów BenQ były charakterystyczne dla wspólczesnych miast proste linie i gładkie fasady. Ten elegancki notebook zachwyca jakością wykończenia dzięki efektowi szczotkowanego metalu, który został wykorzystany w obramowaniu klawiatury, pięknym łukom wokół touchpada, czy tez wzorom umieszczonym na jego górnej pokrywie. Połączenie gładkiego, lśniącego obramowania matrycy uzyskanego dzięki technologii RHCM (Rapid Heat Cycle Molding) z matrycą typu „glare” oraz pomarańczowego podświetlenia włącznika dodatkowo przydaje mu wdzięk i elegancję.
„BenQ A53 nawiązuje do wielkomiejskiej estetyki, udało się nam uchwycić zarówno zgiełk miasta, z leżącą u podłoża ludzkiej natury intensywnością życia," powiedział Manfred Wang, Kierownik BenQ Lifestyle Design Center. BenQ’s

Doskonała jakość obrazu
BenQ A53 ma wysokiej klasy matryce LCD, która wyświetla szczegółowy i dokładny obraz przy pracy z różnymi rodzajami aplikacji – od wideokonferencji po wykresy i diagramy. Dzięki innowacyjnej technologii UltraVivid oraz specjalnej powłoce jaką pokryta jest matryca - Display Brilliance Enhancement Film (DBEF™) - obraz na 15.4 calowym wyświetlaczu jest kontrastowy i jasny, nawet w bardzo jasnym otoczeniu zewnętrznym. Dodatkowo, dzięki 8ms czasowi reakcji matrycy, obraz jest dynamiczny szczególnie w szybkich grach akcji, lub filmach.

Zintegrowana ergonomiczna klawiatura
Inżynierowi BenQ zaprojektowali od nowa, jeden z najważniejszych elementów notebooka – klawiaturę. Wyodrębniona klawiatura numeryczna w A53, umieszczona jest po prawej stronie i oddzielona od klawiatury alfanumerycznej. Przypomina układem klawiszy, klawiaturę od komputerów PC. Co więcej, powierzchnia klawiszy jaką oferuje notebook A53 jest około 20% większa, niż w przypadku standardowej klawiatury PC, co wydatnie zwiększa komfort pracy.

Portal komunikacyjny
Podczas gdy wizualna strona notebooka nawiązuje do wielkomiejskiego stylu życia, A53 zawiera w sobie zestaw rozwiązań oraz technologii, które pozwalają na sprawne korzystanie z niego w wielu zastosowaniach praktycznych. Użytkownicy docenią zwłaszcza możliwość korzystania z komunikatorów internetowych za pośrednictwem wbudowanej kamery (0.3Megapiksela, z  oprogramowaniem Acrsoft WebCam Companion 2.0), głośników (2x1.5W) oraz mikrofon z systemem redukcji szumów i kasowania echa. Karta bezprzewodowa WLAN szybko i stabilnie pozwala na podłączenie do sieci biura lub sieci publicznej (hotspot). W ten sposób użytkownicy mogą on-line współdzielić muzykę, e-mail, wideo przez szybką sieć Wi-Fi.

Notebook BenQ Joybook A53 dostępny jest dla odbiorcy końcowego w cenie sugerowanej 2800 zł z VAT z systemem Linux. Gwarancja 24 miesiące.

CPU Procesor Intel® Core™2 Duo T2330
System operacyjny Genuine Windows Vista® Home Basic

Chipset SiS M672
Karta graficzna SiS Mirage™ 3+