Motoryzacja » Samochody

NV200: nowy mały uniwarsalny mikrobus i furgon marki NISSAN

Nissan przygotowuje się do wejścia na globalny rynek małych pojazdów dostawczych, wprowadzając zupełnie nowy przestronny, ale kompaktowy mały furgon NV200.

Nissan NV200, projektowany od początku jako pojazd zarówno dostawczy, jak i osobowy, to zupełnie nowa jakość pod względem przestronności, komfortu i funkcjonalności na rynku małych furgonów w Europie i innych częściach świata.

NV200 będzie dostępny w trzech różnych wersjach: jako furgon z największą przestrzenią ładunkową w tej klasie pojazdów oraz w dwóch siedmiomiejscowych odmianach osobowych - jako funkcjonalne towarowo-osobowe kombi oraz jako bardziej komfortowy mikrobus, który zostanie zaprezentowany w przyszłym miesiącu na Salonie Motoryzacyjnym w Genewie.

„Nissan intensywnie rozwija dział lekkich pojazdów dostawczych, nawet mimo obecnych zawirowań na rynkach finansowych" - powiedział Andy Palmer, Starszy Wiceprezes ds. Planowania Produktów Globalnych w Nissan Motor Co., Ltd. „Staramy się rozwijać naszą działalność oferując nowe produkty i usługi, które spełniają potrzeby naszych klientów w Europie i na innych kontynentach".

„NV200 to nasza propozycja globalnego małego vana. Atutami samochodu są znakomite walory użytkowe i pomysłowe rozwiązania podnoszące wygodę korzystania z auta, niskie koszty eksploatacji oraz funkcjonalna konstrukcja. Wprowadzając ten pojazd Nissan chciałby spełnić potrzeby klientów poszukujących funkcjonalnego i uniwersalnego lekkiego vana. Wiosną NV200 trafi na rynek japoński. Od jesieni 2009 można będzie go kupić w Europie, a później także w Chinach i na innych rynkach" - dodał Palmer.

Imponująca przestrzeń ładunkowa

W NV200 zastosowano innowacyjne pomysły na zagospodarowanie nadwozia, dzięki czemu udało się uzyskać największą i najbardziej funkcjonalną przestrzeń ładunkową w tej klasie pojazdów. Mimo długości całego pojazdu wynoszącej niespełna 4,4 m długość części towarowej NV200 przekracza 2 m (2040 mm).

Dzięki zastosowaniu przedniego napędu oraz tylnego zawieszenia o bardzo zwartej konstrukcji w NV200 zmieszczą się aż dwie standardowe europalety. 1,84 m wysokości oznacza, że NV200 nie jest wyższy od konkurencyjnych modeli, ale poziom podłogi (520 mm nad ziemią) jest najniższy w tej klasie pojazdów, co ułatwia załadunek. Takie rozwiązanie pozwoliło także na uzyskanie przestrzeni ładunkowej o kubaturze aż 4,1m3. Dopuszczalna ładowność samochodu wynosi 771 kg.

Przestronne wnętrze

Duża przestrzeń ładunkowa to podstawowa zaleta furgonu, ale spore rozmiary wnętrza NV200 przekładają się także na obfitość miejsca dla pasażerów w wersji kombi.

Inaczej niż w niektórych modelach konkurencyjnych wyposażonych w wyjmowane fotele - ciężkie i wymagające posiadania dodatkowego miejsca na ich przechowywanie po wymontowaniu z pojazdu - w wersji kombi fotele pozostają w samochodzie przez cały czas. Oparcie środkowej kanapy składa się w proporcji 60/40, co podnosi funkcjonalność pojazdu. Cały moduł można też złożyć na płasko i wsunąć pod przednie fotele. Dwa fotele w ostatnim rzędzie składają się natomiast pojedynczo, w kierunku bocznych ścianek przedziału bagażowego.

W całym procesie opracowywania Nv200 zawracano uwagę na zapewnienie najwyższej precyzji pod względem spasowania elementów nadwozia i wnętrza oczekiwanej przez nabywców samochodów osobowych.

NV200 jako furgon dostępny jest także z nadwoziem wyposażonym w boczne okna. Od wersji osobowej odróżniają go jednak tylne dwuskrzydłowe drzwi otwierane na boki. Obydwie wersje siedmiomiejscowe wyposażone są natomiast w oszkloną tylną klapę otwieraną do góry. Dwuskrzydłowe drzwi dostępne są opcjonalnie w osobowej wersji kombi. Przesuwane sekcje bocznych okien w wersjach osobowych poprawiają wentylację kabiny.

Platforma podwoziowa

NV200 zbudowany jest na zmodyfikowanej platformie B Nissana. W podwoziu zastosowano niezależne zawieszenie przednie z kolumnami McPhersona na osobnej ramie pomocniczej i lekkie, ale solidne zawieszenie tylnej osi na resorach piórowych.

Odpowiednie osiągi zapewniają dwa silniki do wyboru, w tym jeden benzynowy i jeden wysokoprężny.

NV200 w wersji benzynowej napędzany jest przez cieszący się dobrą opinią, wykonany w całości z aluminium, silnik Nissana HR16 o pojemności 1,6 litra. Taki sam silnik montowany jest też w modelach Micra, Note i Qashqai. Jest to szesnastozaworowa jednostka o pojemności 1598 cm3, rozwijająca moc 79 kW (108 KM) i maksymalny moment obrotowy 153 Nm, współpracująca z pięciobiegową skrzynią manualną.

Diesel, także znany z Note i Micry, to ośmiozaworowa konstrukcja sojuszu Renault-Nissan 1.5 dCi (K9K) o pojemności 1461 cm3. Silnik rozwija maksymalny moment obrotowy 200 Nm i moc 63 kW (86 KM), a jego atutem są idealne proporcje osiągów, kultury pracy i oszczędnego zużycia paliwa. Silnikowi towarzyszy pięciobiegowa przekładnia manualna.

W celu zwiększenia przestronności kokpitu dźwignię zmiany biegów przeniesiono z podłogi na konsolę centralną, wykonaną z materiału o dwóch odcieniach i otaczającą kierowcę. Nad dźwignią zmiany biegów umieszczono przyrządy do regulacji układu ogrzewania i przewietrzania oraz wnękę na radioodtwarzacz o rozmiarach 2DIN. Przewody wentylacyjne i rozprowadzające ogrzane powietrze doprowadzono do wszystkich trzech rzędów foteli.

Bogate wyposażenie

NV200, jako pierwszy van w tym segmencie, dostępny jest z opcjonalną kamerą cofania. W kabinie znajduje się mnóstwo schowków, kieszeni i uchwytów na kubki i butelki. W górnej części schowka w desce rozdzielczej wygospodarowano ukrytą przegródkę na aparat fotograficzny, telefon komórkowy albo ważne dokumenty.

Oprócz kamery cofania, wyposażenie standardowe lub opcjonalne obejmuje także inne elementy, typowe dla samochodów osobowych, takie jak inteligentny kluczyk Nissan, elektrycznie opuszczane szyby boczne czy ESP. Bezpieczeństwo jazdy podnosi takie wyposażenie standardowe, jak ABS z układem wspomagania hamowania awaryjnego (BA) i elektronicznym rozkładem siły hamowania (EBD). Standardem są także dwie czołowe poduszki powietrzne. Boczne poduszki powietrzne dostępne są jako opcja.

Zadbano także o bezpieczeństwo pieszych poprzez zwiększenie ilość materiału pochłaniającego energię uderzenia w pokrywie silnika oraz zastosowanie konstrukcji maski pochłaniającej energię.

Niski koszt posiadania

Koszty posiadania NV200 powinny należeć do najniższych w tej klasie pojazdów, nie tylko dzięki niskim kosztom samej eksploatacji oraz efektywności silników i zespołów napędowych, ale także dzięki bezpiecznej konstrukcji pojazdu, które pomaga zminimalizować uszkodzenia znajdujących się pod maską elementów najbardziej narażonych w razie kolizji, takich jak chłodnica.

„Dzięki przemyślanej konstrukcji i pomysłowym rozwiązaniom uzyskaliśmy największą przestrzeń ładunkową w tej klasie pojazdów. NV200 to połączenie funkcjonalności i efektywności we właściwych proporcjach. Równie praktyczne są wersje służące do przewozu osób - kombi i mikrobus. Ich wyposażenie zapewnia komfort podróżowania na poziomie porównywalnym z samochodem osobowym" - powiedział Dominique Correze, Wiceprezes europejskiego oddziału firmy Nissan reprezentujący Dział Pojazdów Dostawczych.

Koniec....

NV200 w wersji osobowej będzie prezentowany na stoisku Nissana (Hala 4, stoisko 4150) na 79. Międzynarodowym Salonie Motoryzacyjnym w Genewie.

InfoMoto