Technologie » Komputery

Optoma HD82 - Full HD z najwyższej półki

Najbardziej zaawansowany projektor Full HD do kina domowego Optomy, HD82, jest już dostępny na polskim rynku. Projektor, który wyróżniają m.in. wysoki współczynnik kontrastu 20000:1 i liczne technologie wspierające jakość obrazu, zaoferował wyłączny dystrybutor rozwiązań Optomy w Polsce, Veracomp.

Optoma HD82 wyświetla obraz o rozdzielczości Full HD (1920 x 1080 pikseli), jasności 1300 ANSI lumenów optymalizowanych do wideo i w wysokim kontraście - 20000:1. Projektor DLP® Optomy korzysta z mikroprocesora DarkChip3 firmy Texas Instruments oraz świetlnej technologii VIDI firmy Philips, która dostraja kolory bezpośrednio z poziomu lampy. Zwiększa to parametry jasności, kontrastu i ożywia barwy.

Najnowsze urządzenie DLP® Optomy do kina domowego wyposażone jest w wiele patentów, które mają zagwarantować wysoką jakość projekcji i brak zakłóceń, szczególnie przy dynamicznie zmieniających się obrazach. W ramach technologii PureEngine projektor oferuje funkcje PureColour i PureDetail, których zadaniem jest wyświetlenie czystego i ostrego obrazu o naturalnych, zbalansowanych kolorach oraz PureMotion odpowiedzialnej za płynne i dokładne odwzorowywanie animacji i ruchu. Z kolei system Pureshift, umożliwia dopasowanie obrazu do ekranu za sprawą przesunięcia obiektywu w pionie i poziomie, bez konieczności przemieszczania projektora. W połączeniu z 1,5-krotnym zbliżeniem umożliwia użytkownikowi optymalną instalację urządzenia..

Stylowy wygląd Optomy HD82 sprawia, że urządzenie wzbogaci wizualnie pomieszczenie, a jego cicha praca (22 dB) z pewnością nie zakłóci filmowych wrażeń. Projektor wyróżnia ponadto  duża ilość złączy audio-wideo, takich jak dwa wyjścia HDMI, po jednym DVI, VGA, S-Video, wejścia komponentowe i kompozytowe oraz dwa gniazdka 12V do sterowania ekranem elektrycznym. Dzięki temu do Optomy HD82 można równocześnie podłączyć kilka źródeł cyfrowego sygnału, jak notebook, odtwarzacz blue-ray czy konsola gier wideo.

Veracomp SA