Gospodarka » Żywność

Pięć dań na Dzień polskiej żywności

Pięć dań na Dzień polskiej żywności
Zobacz więcej zdjęć »
Żółty ser, majonez, gotowe krążki z ciasta pierogowego, żurawina zamknięta w słoiczku oraz boczniaki. Co łączy te produkty? Wszystkie są produkowane w naszym kraju, każdy z nich jest składnikiem dania, które warto przyrządzić z okazji nadchodzącego Dnia polskiej żywności.


Nietypowe święto przypadające 25 sierpnia jest obchodzone już po raz czwarty. W Dniu polskiej żywności warto przypomnieć sobie o różnorodności rodzimej branży spożywczej, docenić jej bogactwo, odkrywać nowe smaki lub poeksperymentować z klasycznymi przepisami.Wraz z twórcami programu promocyjnego „Doceń polskie”, pomysłodawcami „święta”, zachęcamy do cieszenia się polską kuchnią i oznaczania swoich inspiracji poprzez #dzienpolskiejzywnosci.

Polscy producenci żywności zapraszają zaś do wypróbowania pięciu przepisów na przekąskę, dania główne i wykwintne ciastka. 

I. Serowa przekąska. Smażone gałki jaglane z serem
Przekąska nie tylko dla miłośników sera! Przepisem dzieli się Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK, producent serów marki Serenada. Ser żółty Salami tej marki został nagrodzony certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT. 

Przepis na około 4 porcje:
- 300 g kaszy jaglanej
- 2 łyżki masła
- 10 dag sera salami
- sól
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Sposób przygotowania:
Lekko solimy wodę i ją zagotowujemy, dodajemy kaszę i gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok. 15 minut, mieszając. Zdejmujemy kaszę z ognia, dodajemy masło oraz starty ser i wyrabiamy składniki na jednolitą masę, a następnie formujemy z niej pulpeciki. Kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy w oleju z obu stron na złoto. Podajemy z kwaśną śmietaną i suszonymi owocami.


II. Siła prostoty. Sałatka z pieczarkami
„MAJONEZY” Spółdzielnia Pracy Produkcyjno-Handlowa
 to mieszcząca się w Kętrzynie firma oferująca m.in. Majonez Stołowy Kętrzyński. Specjał, który dwukrotnie został doceniony przez Lożę Ekspertów (zdobył godło „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT), ma uniwersalne zastosowanie. Produkt sprawdzi się m.in. jako składnik sałatki z pieczarkami.

Składniki:
- sałata 
- 1 pomidor
- 2 pieczarki 
- sól, pieprz
- liście oregano 
- 1 łyżeczka musztardy (np. kętrzyńskiej)
- 2 łyżki majonezu (np. majonezu kętrzyńskiego)

Sposób przygotowania:
Sałatę dokładnie płuczemy, po czym ją suszymy, a duże liście rwiemy na mniejsze kawałki. Umytego pomidora kroimy na cząstki, a pieczarki czyścimy, płuczemy i także kroimy na plasterki. Liście sałaty łączymy z kawałkami pomidora i pieczarek, całość doprawiamy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z majonezem, po czym dodajemy do sałatki. Całość ozdabiamy listkami oregano. 

III. Wariacja na temat klasyki. Boczniaki a'la schabowe
Do przygotowania boczniaków a'la schabowych zapraszają przedstawiciele firmy Gospodarstwo Uprawy Grzybów i Grzybni MYTKOWSKI. Boczniaki tego producenta zdobyły certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT.

Składniki:
- 50 dag boczniaków
- 2 jajka
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- olej
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Kapelusze boczniaków myjemy pod bieżącą wodą (można je przez chwilę namoczyć w mleku). Większe kapelusze, przy trzonie, zbijamy młoteczkiem do mięsa. Jajka rozbić i wymieszać z przyprawą uniwersalną. Grzyby obtaczamy w  jajku i w bułce, a następnie smażymy na gorącym tłuszczu przez ok. 10-12 minut, aż uzyskają rumiany kolor. 

IV. Pierogi z mięsem, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu
Przedsiębiorstwo Przemysłu Spożywczego Olejnik
 zachęca do korzystania z krążków z ciasta pierogowego. Produkt z godłem „Doceń polskie” pozwala szybko przyrządzić ulubione danie. 

Składniki:
- 50 mrożonych gotowych krążków z ciasta pierogowego
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki tartej bułki
- pieprz i sól

Sposób przygotowania:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, na złoty kolor. Mięso, cebulę, jajka i tartą bułkę mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie z masy formujemy niewielkie kuleczki i gotujemy je na małym ogniu we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20 minut. Krążki rozkładamy na posypaną mąką stolnicę. Gdy się rozmrożą, nakładamy kuleczki mięsne i sklejamy brzegi. Krążki można sklejać zarówno w kształt tradycyjnych pierogów, jak i nadać im kształt tzw. uszek. Następnie umieszczamy je we wrzącej wodzie, a po zagotowaniu zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 2-4 minuty. Po ugotowaniu, pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową do naczynia i hartujemy zimną wodą. Pierogi można odsmażać na oleju, świetnie smakuję z powidłami z żurawiny.

V. Szybko i smacznie. Ciastka z żurawiną, bryndzą i tymiankiem 
Ciasto francuskie, żurawina, bryndza i tymianek - to główne składniki przepisu ZPOW VITAPOL. Producent nagrodzonej tytułem TOP PRODUKT Żurawiny staropolskiej przypomina o walorach smakowych żurawiny. 

Składniki:
- słoiczek Żurawiny staropolskiej 
- 50 g bryndzy
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- tymianek
- pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia i lekko wałkujemy, po czym kroimy je w prostokąty, a każdy z nich smarujemy odrobiną roztrzepanego jajka. Na tak przygotowanie ciasto nakładamy po łyżeczce żurawiny, rozkruszamy bryndzę, oprószamy pieprzem i tymiankiem.Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku aż ciasteczka się zezłocą.

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl 
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. 

* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl


Kontakt dla mediów:
Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70




Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Adventure Media

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »