Firma » Biznes

Pilkington IGP wyróżniony za bezpieczeństwo pracy

Zakład produkcyjny Pilkington IGP w Skierniewicach został nagrodzony przez Państwową Inspekcję Pracy. Wyróżnienie przyznano za stosowane rozwiązania techniczne i organizacyjne, podnoszące poziom bezpieczeństwa pracowników zakładu.

Należąca do NSG Group Spółka Pilkington IGP, producent i przetwórca szkła budowlanego, otrzymała prestiżową nagrodę w konkursie „Pracodawca - organizator pracy bezpiecznej", przeprowadzonym przez Państwową Inspekcję Pracy. Wyróżnienie przyznano w uznaniu najlepszych praktyk w zakresie poprawy warunków bezpieczeństwa pracy w zakładzie Pilkington IGP - Oddział w Skierniewicach. Kapituła konkursu doceniła przestrzeganie prawa pracy, przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, w tym stan obiektu i stanowisk pracy, wysoką jakość zabezpieczeń maszyn i urządzeń technicznych czy stosowanie środków ochron zbiorowych i indywidualnych. Pozytywnie oceniono system zarządzania bezpieczeństwem pracy, zaangażowanie kadry i udział pracowników w tworzeniu procedur BHP, profilaktykę ochrony zdrowia, a także popularyzację wiedzy i rozwój kultury bezpieczeństwa pracy.

„Otrzymana nagroda to dla nas wyróżnienie, ale i zobowiązanie do dalszych działań na rzecz bezwypadkowej pracy" - powiedział Dariusz Kowalczyk, Dyrektor Pilkington IGP Oddział w Skierniewicach. „We wszystkich Spółkach Pilkington, prowadzących działalność produkcyjną, bezpieczeństwo jest obszarem szczególnie istotnym. Wprowadzanie procedur i rozwiązań technicznych na rzecz bezpieczeństwa, a także realizacja długofalowych projektów edukacyjnych przynosi wymierne efekty w postaci bezpiecznych zachowań pracowników i ograniczenia wypadków przy pracy".

Pilkington IGP Oddział w Skierniewicach jest jednym z siedmiu zakładów Spółki Pilkington IGP, zajmujących się produkcją szyb, szkła hartowanego, emaliowanego oraz szkła z sitodrukiem, a jednocześnie jednym z największych zakładów przetwórczych szkła budowlanego w ramach światowego NSG Group. W nowoczesnej fabryce o powierzchni 16 tys. mkw. wytwarzane są wysokoprzetworzone przeszklenia architektoniczne, szyby wielokomorowe czy zaawansowane produkty z segmentu szkieł ognioochronnych jak np. Pilkington Pyroclear® - przetwarzane w Pilkington IGP w Skierniewicach i sprzedawane w całej Europie. Obecnie Pilkington IGP Oddział w Skierniewicach zatrudnia ponad 300 osób.

Uroczyste podsumowanie działań i wręczenie nagród laureatom przez Okręgowy Inspektorat Pracy w Łodzi odbyło się 19 listopada 2014 r.

Effective Public Relations