Technologie » Internet

Prawie 3,5 mln ataków szkodliwego oprogramowania stworzonego dla gier każdego dnia

Codziennie na całym świecie odnotowuje się prawie 3,5 miliona ataków szkodliwego oprogramowania przeznaczonego dla gier. Co więcej, szacuje się, że liczba niezgłoszonych przypadków jest jeszcze wyższa.

Najnowsze dane liczbowe podawane przez Globalny Zespół ds. Badań i Analiz Kaspersky Lab ilustrują potencjalne globalne zagrożenia dla użytkowników gier online. Cyberprzestępcy odkryli, że atakując społeczność graczy, mogą zyskać korzyści finansowe i nieustannie szukają nowych ofiar.

Aby zapewnić sobie bezpieczeństwo podczas korzystania z gier online, każdy gracz powinien zainstalować rozwiązanie antywirusowe. Dodatkowe funkcje oprogramowania  Kaspersky Internet Security 2011, takie jak “Tryb gracza”, zapewniają nie tylko bezpieczną, ale również płynną grę. Funkcja ta pozwala graczom czerpać nieprzerwaną przyjemność z gry przy uruchomionym skutecznym rozwiązaniu antywirusowym

Kaspersky Lab na targach gamescom 2010

W dniach 18-22 sierpnia 2010 r. na targach gamescom 2010 w Kolonii Kaspersky Lab będzie mówił o dzisiejszych szkodliwych programach atakujących graczy oraz kradzieży tożsamości. Firma zaprezentuje również swoją aktualną ofertę produktów dla użytkowników końcowych. Reprezentację Kaspersky Lab będzie można spotkać w Hali 9.1 (stoisko A041) oraz w Hali 5.2 (stoisko H20). W środę, 18 sierpnia, o godz. 10:00 w sali Congress-Centrum Nord odbędzie się śniadanie pasowe. Christian Funk przedstawi prezentację zatytułowaną „Powstanie i upadek oszustw związanych z grami online”, w której wyjaśni, dlaczego i w jaki sposób cyberprzestępcy atakują użytkowników gier.

Aby umówić się na indywidualne wywiady lub zarejestrować swój udział w śniadaniu prasowym, prosimy skontaktować się z działem prasowym Kaspersky Lab Polska: prasa@kaspersky.pl

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.