Gospodarka » Żywność

Prestiżowa nagroda dla "Bartnika Mazurskiego"

Rok 2015 jeszcze się nie skończył, ale Agnieszka i Robert Pucer - właściciele Gospodarstwa Pasiecznego „Bartnik Mazurski” - już teraz mogą go ocenić bardzo pozytywnie.

Rodzinna firma z Gnatowa (gm. Kętrzyn) zdobyła w tym roku prestiżowe nagrody, m.in. zajęła pierwsze miejsce w prestiżowym rankingu „Pulsu Biznesu”.  „Bartnika Mazurskiego” doceniono także podczas tragów Polagra Food, właściciele pasieki są również laureatami konkursu Rolnik - Farmer Roku. Państwo Pucer nie spoczywają na laurach; oferta gospodarstwa sukcesywnie się powiększa, by sprostać oczekiwaniom miłośników naturalnych wyrobów. Tegoroczne bardzo dobre zbiory sprzyjają rozwojowi gospodarstwa.

Początki Gospodarstwa Pasiecznego „Bartnik Mazurski” sięgają 1957 roku, rodzinna firma będzie zatem za dwa lata obchodzić 60-lecie. Choć jej obecni właściciele - Agnieszka i Robert Pucer - szanują tradycję, odważnie idą z duchem czasu. Właśnie takie umiejętne łączenie doświadczenia i pasji z nowymi technologiami zostało zauważone i docenione m.in. przez redakcję dziennika „Puls Biznesu”.

Prestiżowe nagrody - promocja także dla regionu
Wzrost przychodów i zysków (porównywano dane z ostatnich trzech lat), polski kapitał i sprzedaż wyrobów za pośrednictwem internetu - takie warunki musiały spełnić firmy biorące udział w XVI Edycji Rankingu Gazele Biznesu 2015. Najlepszym z nich, które zanotowało najwyższy przyrost przychodów jest „Bartnik Mazurski”. Gospodarstwo zyskało tytuł e-Gazeli; najdynamiczniejszej w Polsce małej firmy działającej w e-commerce.
To dla nas wielkie wyróżnienie. Nie spodziewaliśmy się, że zajmiemy pierwsze miejsce, bo konkurencja była bardzo duża; w tym roku zestawienie e-Gazel obejmuje 304 małe i średnie przedsiębiorstwa. Tym bardziej cieszymy się, że ta nagroda promuje nie tylko naszą działalność, ale i cały region - mówi Agnieszka Pucer.
- Miód kojarzy się z tradycyjnymi produktami, dostępnymi na targach, czy jarmarkach żywności. Naszym celem było dostarczenie naturalnego, prawdziwego miodu wszystkim konsumentom. Uruchomiliśmy sprzedaż internetową i jak się okazało - to był strzał w dziesiątkę. Zainteresowanie jest bardzo duże, do tego stopnia, że nieraz trudno nam sprostać wszystkim zamówieniom. Czerpiemy jednak dużo satysfakcji z tego, że konsumenci z całej Polski mogą cieszyć się smakiem specjałów z Kętrzyna - dodaje A. Pucer. Nagroda została wręczona podczas specjalnej gali zorganizowanej w Sopocie. W wydarzeniu uczestniczyli laureaci z województw: pomorskiego, kujawsko-pomorskiego oraz warmińsko-mazurskiego.

Zwycięstwo w prestiżowym rankingu to cenne, ale nie jedyne tegoroczne osiągnięcie „Bartnika Mazurskiego”. We wrześniu Miód Lipowy z Barcji uhonorowano Medalem Targów Smaki Regionów, które odbywały się w ramach poznańskich targów Polagra Food. Cenną nagrodę zdobyć mogą tylko produkty naturalne i tradycyjne. Komisja oceniając propozycje, uwzględnia ich tradycyjność, jakość, konkurencyjność i opakowanie, a także sposób w jaki zgłoszony do konkursu produkt promuje region, z którego pochodzi. W lutym br. gospodarstwo spod Kętrzyna zajęło I miejsce w XXII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Rolnik-Farmer Roku, w kategorii „Działy Specjalne Produkcji Rolnej”. Do konkursu przystąpiły gospodarstwa z różnych branż, cechujące się dużą dynamiką rozwoju, dobrymi wynikami produkcyjnymi oraz odpowiednią postawą społeczną.Zdobyte w tym roku nagrody są kolejnymi w licznym dorobku „Bartnika Mazurskiego”. Dotychczas gospodarstwo mogło pochwalić się m.in. członkostwem w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (region Warmia Mazury Powiśle), czy też znakiem „Jakość Tradycja”. Ten prestiżowy znak jest nadawany w ramach krajowego systemu jakości żywności zatwierdzonego przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
O utytułowanym gospodarstwie jest głośno w mediach, co przyczynia się także do promocji ziemi kętrzyńskiej. Olsztyński oddział TVP często i chętnie gości u „Bartnika Mazurskiego”, dokumentując m.in. zajęcia edukacyjne dla najmłodszych organizowane przez Agnieszkę i Roberta Pucer. Spotkania z naturą są dla dzieci okazją, by dowiedzieć się nie tylko skąd się bierze miód, ale i przekonać się jakie źródło ma powiedzenie „pracowity jak pszczółka”.

Udane zbiory i nowe propozycje w ofercie
W tym roku zbiory „Bartnika Mazurskiego” były bardzo udane. - Pogoda sprzyjała pszczelarzom, toteż miłośników miodu czeka wyjątkowo słodka zima - mówi Agnieszka Pucer.
Z myślą o nich gospodarstwo z Gnatowa przygotowało nowe propozycje: miód faceliowy, z nawłoci oraz mniszka lekarskiego. Pierwszy z nich jest wytwarzany z pyłku kwiatów facelii, zwanej błękitną królową roślin miododajnych. Miód ma delikatny, lekko kwaskowaty smak i kwiatowy zapach. Powinny po niego sięgać zwłaszcza osoby zmagające się z przeziębieniem, stanem zapalnym, infekcjami dróg oddechowych, czy astmą oskrzelową. Z kolei miód otrzymywany z pyłków kwiatów nawłoci (polskiej mimozy) ma charakterystyczną żółtą barwę i kwaskowaty smak. Poleca się go osobom z nadciśnieniem tętniczym, miód nawłociowy słynie także z szerokich zastosowań w kuchni, świetnie sprawdza się jako składnik pielęgnacyjnych mikstur. Miód z mniszka lekarskiego jest zaś doskonały przy schorzeniach wątroby i dróg moczowych, a przy tym urzeka delikatnym smakiem.
- Pszczelarstwo jest naszą pasją, która stała się sposobem na życie. Rozwijamy się, korzystamy z unijnych dotacji, wprowadzamy do oferty nowe propozycje, ale jednocześnie zachowujemy najlepsze cechy tradycyjnego i naturalnego miodu. Konsumenci zdają sobie z tego sprawę, a my nie zamierzamy ich zawieść - kończy Agnieszka Pucer.

Gospodarstwo Pasieczne „Bartnik Mazurski”
www.BartnikMazurski.pl
Gospodarstwo Pasieczne „Bartnik Mazurski” z Kętrzyna to rodzinne przedsiębiorstwo, którego początki sięgają roku 1957. Właścicielami firmy są Agnieszka i Robert Pucer. Miody oferowane przez to gospodarstwo pochodzą z czystego ekologicznie regionu - terenów Zielonych Płuc Polski oraz obszaru Natura 2000, pozbawionych aglomeracji miejskich i ruchliwych szlaków komunikacyjnych. Gospodarstwo od 2010 r. jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Miody Lipowy z Barcji oraz Wielokwiatowy z Barcji mogą poszczycić się obecnością na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (wpisu dokonano w listopadzie 2012 r.).

KONTAKT:
Anna Koza