Gospodarka » Przemysł

Prezent dla energetyków z okazji ich święta

Jak pokazują wyniki badań*, Dzień Energetyka, który jest obchodzony przez branżę energetyczną w dniu 14 sierpnia, to dla pracodawców z tego sektora okazja, by wręczyć pracownikom okolicznościowe prezenty. Firmy najczęściej sięgają po Kupony lub Karty Podarunkowe. Również
w tym roku rozwiązania Sodexo Motivation Solutions trafią do energetyków, elektryków i elektroników zatrudnionych w takich firmach jak m.in. ZET Energohandel Sp. z o.o. czy Południowy Koncern Energetyczny S.A.

W przedsiębiorstwach z branży energetycznej, zatrudniających nawet po klika tysięcy osób, Dzień Energetyka to święto branżowe, które jest okazją dla pracodawcy do nagrodzenia pracowników i podziękowania za ich całoroczną pracę.

Kupon Podarunkowy dla energetyka, elektryka i elektronika

Jak wynika z badań* przeprowadzonych w grudniu 2010 roku przez ARC Rynek i Opinia na zlecenie Sodexo Motivation Solutions, ponad 69% dużych firm, zatrudniających więcej niż 49 pracowników, decyduje się
na pozagotówkowe świadczenia rzeczowe w formie kuponów, kart przedpłaconych czy paczek. Badania potwierdzają, że ponad 1/3 polskich firm zamawia właśnie Kupony Podarunkowe.

- Dzień Energetyka jest wręcz utożsamiany przez branżę z Kuponem Podarunkowym. Pracodawcy doceniają jego uniwersalność, prostotę i efektywność. Pracownicy zaś zwracają uwagę na dodatkowe korzyści, jakie otrzymują – na przykład przypisane do Kuponu czy Karty rabaty sięgające nawet do 50%. Łatwo obliczyć, że płacąc Kuponem Podarunkowym o wartości nominalnej 100 zł, można zrobić zakupy nawet za 150 zł – wyjaśnia Magdalena Słomczewska, Senior Product Manager Sodexo Motivation Solutions.

Dlaczego energia lubi bony?

Pracodawcy traktują Kupony Podarunkowe jako wygodne, efektywne kosztowo i praktyczne narzędzie, które można szybko zakupić, rozdysponować i rozliczyć w firmie. Ich dodatkowym autem jest fakt, że finansowane z ZFŚS nie zwiększają podstawy wymiaru składek ZUS. Ponadto zakup bonu nie skutkuje obowiązkiem podatkowym, w rozumieniu przepisów ustawy o podatku VAT, a jego wartość stanowi dla pracodawcy koszt uzyskania przychodu. Dla obdarowywanych pracowników Kupony Podarunkowe Sodexo to przede wszystkim wygodne i proste zakupy bez gotówki, które można zrealizować w największej w Polsce sieci punktów akceptujących – w 50 tysiącach placówek usługowo-handlowych w całym kraju obejmujących sklepy odzieżowe, sklepy RTV i AGD, perfumerie, salony jubilerskie, sklepy sportowe i spożywcze w całej Polsce. Co więcej, w okresie wakacji Kuponom Podarunkowym towarzyszy Pakiet SMART – bogaty program promocji sięgających do 50%, które można zrealizować wykupując wymarzone wakacje w Neckermannie, zaopatrując się w wakacyjne kosmetyki w Yves Rocher, robiąc zakupy w Carrefourze czy sklepach Mix Electronics oraz kosztując przysmaków w Telepizzy.

Elektroniczny prezent dla elektroników

W poszukiwaniu okolicznościowych prezentów pracodawcy coraz częściej sięgają po kartę przedpłaconą – nowoczesne rozwiązanie, które sfinansowane z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych jest zwolnione z podatku dochodowego do kwoty 380 zł na pracownika rocznie. Ponadto opłaty związane z zakupem, zasileniem i obsługą Karty podlegają zwolnieniu z podatku VAT. Dużą zaletą Karty jest możliwość jej wielokrotnego zasilania przez pracodawcę dowolną kwotą, którą pracownik może przeznaczyć na zakupy. W przypadku Kart Sodexo, zakupy można zrealizować w jednym z ponad 190 tysięcy punktów handlowo-usługowych, można też bezpiecznie płacić w Internecie – wszędzie tam gdzie akceptowana jest karta VISA, a także wypłacać gotówkę z bankomatu. Tak jak w przypadku tradycyjnych bankowych kart płatniczych, kartę przedpłaconą można w każdej chwili zastrzec. Ponadto posiadacze Kart Podarunkowych Sodexo zyskują również dostęp do wysokich rabatów w kilku tysiącach punktów w całej Polsce oraz mogą korzystać z atrakcyjnych ofert sklepu internetowego PromoStrefa Sodexo.

Świętom towarzyszą prezenty

Idealnym rozwiązaniem dla pracodawców z branży energetycznej, którzy są bardzo przywiązani do prezentu w formie paczki, są zestawy prezentowe Vivabox oferowane przez Sodexo Motivation Solutions. Wręczając taki zestaw pracodawca pozostawia obdarowanemu możliwość ostatecznego wyboru prezentu np. rodzaju perfum czy pakietu zabiegów kosmetycznych, lub miejsca jego realizacji np. restauracji, w której można zjeść uroczystą kolację. W ofercie Sodexo znajdują się zestawy Perfum dla Niej i dla Niego, Kolacje dla Dwojga czy pakiety sportów ekstremalnych. Nowością w ofercie są: zestawy win Toskańskie Winnice, Kuchnie Świata oraz Relaks&Spa.

Święta branżowe mają w Polsce wieloletnią tradycję i nadal są doskonałą okazją do dodatkowej gratyfikacji oraz zmotywowania pracowników. Pomysłów na upominek z tej okazji jest wiele. Wśród nich królują dobrze znane Kupony Podarunkowe czy przedpłacone Karty Podarunkowe.

*Informacja o badaniu:

Badanie przeprowadzone przez ARC Rynek i Opinia metodą CATI (wspomaganych komputerowo wywiadów telefonicznych) w grudniu 2010 roku na próbie N=902 respondentów - osób odpowiedzialnych w firmach i instytucjach za przyznawanie pracownikom benefitów pozapłacowych.

W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt:

Logo_mini

Marta Rakoczy

m.rakoczy@contrust.pl

GSM: + 48 605 073 929

Tel./Fax: +48 22 402 48 68

O Sodexo Motivation Solutions

Sodexo w Polsce

Sodexo Motivation Solutions (dawniej Sodexo Pass) działa na polskim rynku od maja 1998 roku. Spółka należy do międzynarodowej Grupy Sodexo, która od ponad 40 lat specjalizuje się w świadczeniu usług podnoszących Jakość Codziennego Życia. W ciągu 12 lat działalności w Polsce firma Sodexo Motivation Solutions zbudowała i ugruntowała pozycję wyspecjalizowanego doradcy w zakresie kompleksowych rozwiązań motywacyjnych skierowanych do pracowników (segment Motywacja Pracowników) oraz do klientów, kontrahentów i konsumentów (segment Lojalność i Motywacja w Biznesie). Sodexo Motivation Solutions oferuje profesjonalne rozwiązania usprawniające system wynagradzania pracowników oraz podnoszące skuteczność akcji promocyjnych, programów lojalnościowych i innych działań w zakresie wsparcia sprzedaży. Od 2008 roku firma jest właścicielem marki Vivabox obecnej również na rynku konsumenckim. Firma Sodexo Motivation Solutions, jako jedyna w Polsce, zapewnia tak kompleksową obsługę w zakresie rozwiązań motywacyjnych.

Sodexo, światowy lider w zakresie skutecznych rozwiązań motywacyjnych

Jakość  Codziennego Życia odgrywa ważną rolę w indywidualnym rozwoju każdego człowieka oraz w działalności organizacji. Bazując na takim przekonaniu Sodexo, od chwili założenia firmy przez Pierre’a Bellon’a w 1966 roku, jest strategicznym partnerem dla firm i instytucji, które kładą nacisk na efektywność, lojalność i dobre samopoczucie pracowników oraz partnerów biznesowych. Z wielką pasją 380.000 pracowników Sodexo w 80 krajach, każdego dnia projektuje, zarządza i dostarcza unikalne usługi w zakresie kompleksowych rozwiązań motywacyjnych (Sodexo Motivation Solutions) oraz kompleksowych rozwiązań w zakresie usług outsourcingowych (On-site Service Solutions).

Sodexo stworzyło nową formę usług dla przedsiębiorców, które nie tylko zapewniają rozwój oraz samorealizację pracowników, ale również przyczyniają się do rozwoju gospodarczego, ekonomicznego i środowiskowego społeczności lokalnych, regionów i całych państw, w których Sodexo funkcjonuje.

ConTrust