Dom » Budownictwo

Profesjonalny program do obliczania grubości izolacji

Obecne wymagania dotyczące budownictwa energooszczędnego wymagają równoległego planowania wielu elementów wchodzących w skład obiektów.
Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom firma Armacell przygotowała specjalny program kalkulacyjny ArmWin, który pozwala wykonać obliczenia niezbędne w procesie projektowania izolacji technicznych dla instalacji chłodzących, klimatyzacyjnych, centralnego ogrzewania oraz kanalizacyjnych.

Aplikacja ArmWin firmy Armacell umożliwia przeprowadzanie precyzyjnych obliczeń między innymi grubości izolacji, strat ciepła, temperatury na powierzchni izolacji. Kalkulator dostępny jest w wersjach online, offline ina urządzenia mobilne, dzięki czemu nawet na budowie można wprowadzać niezbędne dane i otrzymywać wyniki analiz.

Odpowiednia grubość izolacji

Głównym zadaniem izolacji termicznej jest zapobieganie stratom i zyskom ciepła a także efektywne i trwałe zapobieganie kondensacji pary wodnej. W Polsce minimalna grubość izolacji na instalacjach w budynkach regulowana jest Warunkami Technicznymi jakim powinny podlegać budynki i ich usytuowanie. Wymagane grubości izolacji mają zapewnić dostateczną ochronę przed stratami i zyskami ciepła w czasie przesyłu czynnika. W przypadku ochrony przed kondensacją właściwie dobrana grubość izolacji stanowi o powodzeniu długookresowej kontroli tego zjawiska, nawet w trudnych warunkach. Aby obliczyć wymaganą grubość izolacji (chroniącej przed kondensacją) niezbędne jest posiadanie pomiarów bądź założeń dotyczących poziomu temperatur w pomieszczeniach, w których znajdują się poszczególne elementy bądź odcinki instalacji. Kolejne dane, które należy podać aby wykonać kalkulację, to względna wilgotność, przewodność cieplna oraz współczynnik przejmowania ciepła, zarówno dla samej izolacji, jaki i izolowanego elementu. Posiadając te informacje z pomocą programu ArmWin można z dużą dokładnością określić, jakiego rodzaju i jakiej grubości materiał izolacyjny powinien zostać użyty. Obliczenia dokonywane w aplikacji są zgodne z normą EN ISO 12241:2008.

Obliczenia dla wielu różnych wariantów izolacyjnych

Aplikacja ArmWin firmy Armacell może być wykorzystywana do obliczania minimalnej grubości izolacji, która zapobiega powstawaniu zjawiska kondensacji pary wodnej. Dodatkowo umożliwia także przeprowadzanie kalkulacji dotyczących temperatury powierzchni, przepływów ciepła, zmiany temperatur w urządzeniach oraz poszczególnych elementach instalacji. Ponadto posiada opcję do prowadzenia obliczeń czasu zamarzania wody w rurach oraz opcję określenia najbardziej ekonomicznego rozwiązania w zakresie grubości izolacji, która zwraca się w możliwie najkrótszym okresie. Wszystkie wyniki prowadzonych analiz prezentowane są zarówno w formie danych liczbowych, jak również wykresów, co może okazać się pomocne w obrazowym wyjaśnianiu konieczności zastosowania rekomendowanych rozwiązań. Aplikacja dostarcza nie tylko rzetelnych danych, ale pozwala na ich szybkie udostępnianie zarówno w formie dokumentów w formacie pdf, jak również za pomocą maila. Jest także zintegrowana z informacjami produktowymi na stronie internetowej firmy Armacell.

Program do wykorzystania na urządzeniach stacjonarnych dostępny jest na stronie http://armwin.armacell.com/, a aplikację na urządzenia mobilne typu smartphone bądź tablet, można pobrać dla systemów operacyjnych iOS, Android oraz BlackBerry.

Armacell Poland Sp. z o.o.

55-300 Środa Śląska

ul. Targowa 2

www.armacell.com

Firma „Armacell” swoje początki datuje na rok 1860, kiedy to powstała spółka – matka „Armstrong Cork”, późniejsza „Armstrong World Industries”. W 1959 firma podbija rynek chłodniczy i klimatyzacyjny, innowacyjnym produktem o nazwie Armaflex – elastyczną, profesjonalną izolacją o rewolucyjnych właściwościach na bazie elastomerów. Rok później Armstrong zakłada oddział w Niemczech, gdzie w 1965 roku rozpoczyna się produkcja Armaflexu. Następne dekady upływają pod znakiem kolejnych sukcesów w branży izolacyjnej. Powstaje Tubolit – elastyczna pianka o zamkniętej strukturze komórkowej na bazie polietylenu oraz Okabell – system metalowych osłon zabezpieczających izolację. W 2000 roku efektem wykupu działu „Armstrong World Industries” zajmującego się izolacjami, powstaje „Armacell”. W 2006 roku „Armacell” przystąpił do inicjatywy ONZ o nazwie „UN Global Compact” dotyczącej odpowiedzialnego biznesu kierującego się 10 zasadami z zakresu praw człowieka, praw pracowniczych, ochrony środowiska i przeciwdziałania korupcji. Obecnie „Armacell” specjalizuje się w produkcji izolacji, oferując najbardziej kompletną i kompleksową gamę elastycznych wyrobów do izolacji termicznej, akustycznej, antyroszeniowej i ochronnej przeznaczonych do instalacji grzewczych, chłodniczych, klimatyzacyjnych, wentylacyjnych, sanitarnych i przemysłowych, stając się jednocześnie światowym liderem w tej dziedzinie. „Armacell' posiada sprawdzone rozwiązania służące do wydajnego ograniczania strat energii, ochrony instalacji układanych w budynkach oraz poprawy komfortu akustycznego. Priorytetem firmy jest solidność, niezawodność i najwyższa jakość oferowanych wyrobów, poparta prawie 150–letnim doświadczeniem na rynku izolacji. Ponad 20 fabryk na całym świecie wraz z trzecią co do wielkości w Środzie Śląskiej, ekipa wysoko wykwalifikowanych przedstawicieli handlowych oraz doskonały serwis, świadczą nie tylko o znakomitym profesjonalizmie, ale również o szczególnej dbałości o zadowolenie użytkowników i reputację firmy na rynku izolacji technicznych.

flypr