Firma » Biznes

Przedszkole modułowe? Zobacz prace konkursowe!

Nowoczesne, przestronne, a w dodatku błyskawiczne w (roz)budowie i spełniające wysokie normy jakości. Mowa o przedszkolach zaprojektowanych w ramach konkursu „Przedszkole modułowe”, zorganizowanego przez Touax we współpracy z Fundacją Familijny Poznań oraz Centrum Kultury KontenerART.

Celem konkursu było stworzenie koncepcyjnego projektu budynku, który będzie pełnił funkcję przedszkola. Zastosowanie modułów kontenerowych ma umożliwić mobilność a także ułatwić ewentualne przekształcenie obiektu. Forma przedszkola musi być zgodna z prawem regulującym obiekty użyteczności publicznej m.in. w zakresie budynków edukacyjnych.

„Cieszy nas duże zainteresowanie konkursem, w którym wzięli udział nie tylko czynni architekci, ale także studenci. Nadesłane prace uwypukliły zalety budownictwa modułowego – możliwość łatwego wpasowania obiektu do otoczenia oraz dostosowania budynku do potrzeb użytkowników przedszkola. W projektach uwzględniono również możliwość rozbudowy czy zmiany przeznaczenia budynków. Zaproponowana przez uczestników konkursu elewacja i wykończenie wprowadzają fascynujący, bajkowy element.  Z pewnością sprawi to, że zarówno najmłodsi jak i ich rodzice będą ciepło myśleć o przedszkolu. Chciałbym podkreślić, że poziom prac był bardzo wysoki, a Jury Konkursu wyłoniło zwycięzcę po burzliwych obradach – mówi Jacek Staniszewski, prezes firmy Touax Sp. z o.o.

Zwycięzcą konkursu został Paweł Klamann, którego projekt odznacza się szlachetną prostotą rozwiązań funkcjonalnych i estetycznych. Oszczędny w wyrazie i nienarzucający się sąsiedztwu może być z powodzeniem realizowany w różnym otoczeniu.

Drugie miejsce w konkursie przyznane zostało Mai Bui Ngoc oraz Annie Makowskiej. Natomiast wyróżnienia otrzymali SO.D.A. - Studio Dobrej Architektury, Artur Klimczek, Adam Żarczyński oraz Karolina Parkitna.

Touax Sp z o. o.