Firma » Biznes

Radca prawny, czy adwokat

Pod względem kwestii prawnych nasz kraj jest naprawdę wyjątkowy – Polska stanowi jedno z nielicznych państw, w których zawody radcy prawnego i adwokata są czymś zupełnie różnym. Ale właściwie dlaczego? Do kogo należy się zwrócić, gdy potrzebujemy reprezentacji w sądzie?

Niejednokrotnie zdarza się tak, że we wszelkich sprawach połączonych z postępowaniem sądowym albo jakimikolwiek kruczkami prawnymi od razu szukamy pomocy u prawnika – najlepiej sprawdzonego i polecanego przez znajomych. Szukamy więc poleceń w Internecie, często wpisując w wyszukiwarkę: adwokat Kraków. Czy jeżeli wśród wyników pojawią się propozycje radców prawnych, będzie to na pewno oznaczać, że mamy do czynienia z mniej wykwalifikowanym specjalistą lub osobą pozbawioną pewnych uprawnień? Warto wiedzieć, że wcale tak nie jest.

Praktykowanie zawodu adwokata zostało przed laty dokładnie określone oraz uregulowane przepisami zatwierdzonymi w ustawie Prawo o adwokaturze. Zawiera ona m.in. artykuły szczegółowo wyznaczające normy zdawania egzaminu na aplikację, podstawy funkcjonowania samorządu adwokackiego, a dodatkowo dokładny przedział obowiązków i uprawnień każdego adwokata. Wiadomo stąd, że będzie on mógł udzielać porad prawnych, sporządzać wszelkie opinie prawne, wykonywać projekty aktów prawnych, występować przed sędziami lub urzędami.

Zakres obowiązków i uprawnień każdego radcy prawnego także został opisany, a wszelkie interesujące nas regulacje znalazły się w ustawie o radcach prawnych. Na bazie jej treści można wywnioskować, że zasadniczą rozbieżnością pomiędzy powyższymi urzędami jest umożliwienie wyłącznie prawnikom reprezentacji we wszelkich sprawach karnych lub karnoskarbowych. Pozostałe procedury powiązane z pomocą prawną są identyczne.

Dabali777