Firma » Finanse

Rankingi najlepszych funduszy - Polska

Ile zarabiają inwestorzy najlepszych funduszy w Polsce, a ile w innych krajach? Zaczynamy od Polski, bazując na dostępnych danych podawanych za firmą AnalizyOnline.

W okresie ostatnich 3 lat najlepsze wyniki pokazały fundusze inwestycyjne zamknięte (FIZ), przy czym wyraźnie in plus wyróżniły się trzy - fundusz oportunistyczny (absolutnej stopy zwrotu) Investor FIZ oraz dwa fundusze nieruchomości.

Investor FIZ inwestuje na wielu rynkach całego świata, zarówno w akcje, obligacje, ale też instrumenty pochodne na indeksy, akcje, obligacje, waluty, towary, energię. Dzięki temu uczestnicy funduszu mają szansę partycypować w zyskach z najatrakcyjniejszych w danej chwili rynków. Jednocześnie dzięki dywersyfikacji portfela, fundusz ogranicza ryzyko inwestycyjne.

Można powiedzieć, że dzięki nowoczesnej strategii inwestycyjnej, nie jest klasyfikowany i oceniany łącznie z tradycyjnymi funduszami inwestycyjnymi. Specjalistyczny magazyn „Fundusze" klasyfikuje go jako „free style" i w ramach tej klasyfikacji jest jedynym takim funduszem w Polsce. A szkoda, bo na świecie istnieje wiele takich funduszy przynoszących zyski wyższe od indeksów giełd.

TOP 10 - Najlepsze polskie fundusze inwestycyjne pod kątem 3-letniej stopy zwrotu (stan na 30 listopada 2008 r.)

Poz.

10.

BPH FIZ Bezpieczna Inwestycja 1

BPH TFI