Moda » Odzież

Recykling w mojej naturze

Wystarczy zrobić … porządek w szafie i oddać niepotrzebne ubrania, by wesprzeć działania Fundacji Sukcesu Pisanego Szminką

Ruszyła akcja TATUUM -  #W Mojej Naturze. W ramach niej, każdy kto przyniesie do jednego ze sklepów TATUUM stare ubrania otrzyma bon rabatowy. Rzeczy zebrane w ramach projektu trafią do potrzebujących lub do recyclingu, a cegiełka z akcji wesprze działania Fundacji Sukcesu Pisanego Szminką. Akcję #W Mojej Naturze wsparły Maria Sadowska i Julia Pietrucha.

Czy wiesz, że w Polsce wytwarza się ok. 120 mln ton odpadów rocznie, w tym ponad 2% to odpady tekstylne? A prawie wszystkie wyrzucane do śmieci tekstylia mogłyby zostać ponownie wykorzystane. Dlatego TATUUM postanowił wyjść naprzeciw i stworzyć akcję, która ułatwia klientkom oddanie niepotrzebnych ubrań, a jednocześnie zapewnić, że oddane ubrania będą ponownie wykorzystane. Zamiast stać się kolejnym odpadem, staną się wsparciem dla innych.

Jak to działa?

Każdy kto ma niepotrzebne ubrania, może zapakować je w reklamówkę i przynieść do jednego z salonów TATUUM w dniach 18-24 kwietnia. Za każdą przyniesioną reklamówkę ubrań biorący udział w projekcie otrzymują bon rabatowy, upoważniający do 20% zniżki przy zakupach nieprzecenionych ubrań z Nowej Kolekcji TATUUM (zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i sklepie on-line). TATUUM przyjmuje każdy rodzaj odzieży (dowolnej marki), tekstylia domowe, akcesoria i obuwie, również uszkodzone.

Co dzieje się z przyniesionymi ubraniami?

Oddana odzież, pochodząca ze zbiórki prowadzonej w salonach będzie odpowiednio klasyfikowana i ponownie wykorzystywana. Cześć trafi jako dary do osób potrzebujących, do krajów takich jak Pakistan, Afganistan, Benin, Togo czy Indie, gdzie mniej zamożnych osób nie stać na zakup nowej odzieży i obuwia. Materiały zużyte trafiają do recyklingu. Zostają zmielone, a włókna mogą posłużyć do produkcji nowych tkanin lub innych materiałów, takich jak czyściwo czy izolacja.

100% materiału odebranego zostanie zagospodarowane. Projekt prowadzony jest we współpracy z firma 3R Recycling Solutions.

Chronisz środowisko, pomagasz potrzebującym i wspierasz Kobiety!

W ramach akcji firma TATUUM będzie finansowo wspierać także naszą Fundację Sukcesu Pisanego Szminka Każdy kilogram oddanej odzieży to dodatkowa kwota przeznaczona na działalność Fundacji. – Ogromnie cieszymy się z tej współpracy i dziękujemy, że firma TATUUM zdecydowała się wesprzeć działania na rzecz kobiet. Wielką wartością tej akcji jest budowanie świadomego działania w różnych obszarach – dbania o ludzi potrzebujących, o rozwój kobiet, o ochronę środowiska naturalnego. Właśnie w ten sposób możemy zmienić na świecie coś na lepsze – mówi Olga Kozierowska, prezeska Fundacji Sukcesu Pisanego Szminką.

Fundacja Sukcesu Pisanego Szminką jest największą społecznością kobiet przedsiębiorczych w Polsce. Jej misją jest kompleksowe wspieranie kobiet, dostarczanie im fachowej wiedzy niezbędnej do rozwoju osobistego i zawodowego oraz motywowanie ich do podejmowania odważnych działań i spełniania marzeń. Współzałożycielkami fundacji są: Olga Kozierowska oraz Olga Zarachowicz. Więcej informacji znajduje się na stronie: www.sukcespisanyszminka.pl

MaciejM