Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Rekordowa liczba polskich turystów w malowniczym szwedzkim Ystad

Coraz więcej Polaków odkrywa uroki szwedzkiego wybrzeża. Dzięki szybkim i tanim połączeniom promowym ze Świnoujścia, port w Ystad zanotował w 2017 roku rekordową liczbę pasażerów. Przeczytaj co do zaoferowania ma szwedzkie miasteczko portowe.

Rodacy najchętniej wybierają się w podróż własnym samochodem, decydując się na przeprawę promowa unikają wielogodzinnej jazdy i opłat za autostradę, jednocześnie ciesząc się mobilnością. Co warto zobaczyć podczas kilkudniowej wycieczki? Można wybrać się na wycieczkę na Bornholm, ta Duńska wyspa jest idealnym kierunkiem jednodniowej wyprawy autobusem lub własnym autem.

Rok 2017 był dla Portu w Ystad rekordowy – po raz kolejny, ponieważ stały wzrost odnotowany jest tam od 2015 r. Wyraźnie rosła zarówno ilość przewożonych towarów, jak i liczba ciężarówek, samochodów osobowych oraz pasażerów.

– Bardzo cieszy nas fakt, że wysiłki podejmowane przez władze portu oraz naszych klientów, a także pozytywne trendy na rynku, przynoszą tak dobre efekty. Umacniamy swoją pozycję jednego z największych szwedzkich portów – skomentował Björn Boström, CEO Port of Ystad.

Promy ze  Świnoujścia do szwedzkiego Ystad odpływają kilka razy dziennie, bilety możemy wygodnie zamówić online.

– obniżone ceny biletów na Bornholm, a także inwestycje Polferries w coraz większe statki do Polski, są powodem tych nowych rekordów. Port  w Ystad przejął większą część rosnącego rynku – dodaje Björn Boström, CEO Port of Ystad.

Port w Ystad jest największym szwedzkim portem utrzymującym codziennie połączenia promowe z Polską i Bornholmem. Wzrost liczby pasażerów odnotowano głównie na trasie na Bornholm.

Samo Ystad ma również wiele do zaoferowania. Ystad urzeka urokiem wąskich uliczek, niewysokich, pomalowanych na kolorowo domków tworzących niepowtarzalny klimat miasteczka. Znajdziemy tutaj największy szwedzki kompleks średniowiecznych domów szachulcowych, obejrzeć można ponad 300 budynków tego typu. Koniecznie należy odwiedzić kościół Mariacki, a także Kościół św. Piotra gdzie zwidzimy klasztor i muzeum. W pobliżu znajdują się aż 3 zamki, szczególną atrakcją jest zamek Marsvinsholm. Muzea warte odwiedzenia to: Charlotte Berlins Museum oraz Cineteket Ystad film & experience center. Na miłośników przyrody czeka rzeka Nybroån w której można złowić naprawdę imponujące okazy ryb. Możemy także udać się na degustację win do pobliskiej winnicy w Köpingsbergs. Podróżując z dziećmi koniecznie odwiedźmy ogród zoologiczny.

Tabasco