Dom » Architektura

Renoma najlepsza w rankingu Skyscrapercity

Budynek domu handlowego RENOMA zajął pierwsze miejsce w rankingu na najlepszą realizację architektoniczną, zorganizowanym przez polski oddział międzynarodowego forum o architekturze Skyscrapercity.com.

RENOMA prześcignęła w zestawieniu m.in. Stary Browar w Poznaniu, warszawski wieżowiec Rondo 1 czy nowoczesny kompleks biurowców na Służewcu.

Członkowie Forum Polskich Wieżowców należą do międzynarodowej społeczności Skyscrapercity, skupionej wokół tematów związanych ze współczesną architekturą.  Prezentują planowane, trwające i zakończone inwestycje, dyskutują na tematy związane z rozwojem architektonicznym miast, ich estetyką, poszczególnymi projektami. Forumowicze mogą przez cały rok wystawiać oceny budynkom oddanym do użytku, a raz w roku wszystkie oceny są sumowane i na ich podstawie powstaje właśnie ranking najlepszych realizacji architektonicznych, zwany żartobliwie przez internautów podsumowaniem Miss Polski.

Właśnie zakończyła się piąta edycja konkursu. Pierwsze miejsce zdobyła wrocławska RENOMA. W dodatku dokonała tego w iście sprinterskim stylu - od zakończenia realizacji inwestycji (a co za tym idzie, uzyskania możliwości pojawienia się w rankingu) minęły dopiero dwa miesiące! Przez ten czas RENOMA wzbudziła ogromne zainteresowanie i zebrała w szybkim tempie ogromną ilość głosów - obiekty na następnych miejscach mają ich zdecydowanie mniej. Większość ocen oscylowała w granicach od 9 do 10, czyli arcydzieła. Aż 133 forumowiczów (68,2 proc.) wystawiło RENOMIE „dziesiątkę", pół punktu mniej dało 28 osób (14,3 proc.), natomiast „dziewiątkę" - 23 uczestników rankingu (11,7 proc.).

Godne podkreślenia jest nie tylko to, że Renoma, która w zestawieniu pojawiła się stosunkowo niedawno, zebrała najwięcej głosów, ale także fakt, że otrzymała tylko trzy opinie negatywne - mówi Przemysław Filar, administrujący Forum Polskich Wieżowców, czyli polskim oddziałem Skyscrapercity.  - W dodatku oceniane były tylko nowe budynki, a więc nie braliśmy pod uwagę zabytkowego skrzydła Renomy.

W sumie średnia ocen uzyskanych przez RENOMĘ wyniosła 9,59. Następna w zestawieniu była luksusowa podmiejska willa Jodłowa House w Krakowie (średnia 9,54), a na trzecim miejscu warszawskie biurowce Platinum Business Park (średnia 9,53).  Obecne w poprzednich edycjach ikony współczesnej architektury - poznański City Park czy Stary Browar, opolski Dom Atrialny - spadły na dalsze pozycje, od czwartej do szóstej.

Jest nam bardzo miło, że Renomę doceniono w tym plebiscycie, tym bardziej, że znalazła się w gronie naprawdę ciekawych i popularnych obiektów - mówi Tomasz P. Chenczke, prezes zarządu Centrum Development & Investments, właściciela domu handlowego. - Jestem również przekonany, że Renoma z dnia na dzień stanie się nie tylko przykładem architektonicznej perły, ale coraz bardziej lubianym miejscem zakupów i spotkań wrocławian oraz turystów.

Nowa część Renomy zaprojektowana została przez wrocławską Pracownię Projektową Maćków we współpracy z londyńskim specjalistą od projektowania koncepcji i wnętrz - firmą Benoy - oraz projektantem konstrukcji i instalacji - firmą Arup.

ap