Firma » Biznes

Renoma niepokonana w rankingu Skyscraper

Budynek wrocławskiej RENOMY znów nagrodzony! Uczestnicy polskiej dywizji międzynarodowego forum o architekturze Skyscrapercity.com już drugi rok z rzędu przyznali mu tytuł najlepszej realizacji architektonicznej.

Po raz pierwszy w historii tego konkursu zdarza się, by zeszłoroczny lider wygrał ponownie, ale RENOMA bezdyskusyjnie utrzymała zeszłoroczne prowadzenie, prześcigając w zestawieniu m.in. Stary Browar w Poznaniu, poznański City Park czy łódzkie lofty „U Scheiblera".

Członkowie Forum Polskich Wieżowców należą do międzynarodowej społeczności Skyscrapercity, skupionej wokół tematyki związanej ze współczesną architekturą. Prezentują planowane, trwające i zakończone inwestycje, dyskutują na tematy związane z rozwojem architektonicznym miast, ich estetyką, poszczególnymi projektami. Forumowicze mogą przez cały rok wystawiać oceny budynkom oddanym do użytku, a raz w roku wszystkie oceny są sumowane i na ich podstawie powstaje właśnie ranking najlepszych realizacji architektonicznych, zwany żartobliwie przez internautów podsumowaniem Miss Polski.

W zakończonej właśnie szóstej edycji konkursu uczestniczyło jeszcze więcej forumowiczów niż rok temu - spośród 375 głosujących aż 242 osoby (64,53 proc.) wystawiły RENOMIE „dziesiątkę", czyli ocenę określającą arcydzieło. Pół punktu mniej dały 53 osoby (14,13 proc.), natomiast „dziewiątkę" - 42 uczestników rankingu (11,2 proc.). W sumie średnia ocen uzyskanych przez RENOMĘ wyniosła 9,517. W minionym roku, gdy RENOMA zdobyła pierwsze miejsce krótko po zakończeniu realizacji inwestycji, ta średnia była niewiele wyższa: 9,59. Ponownie też odsetek opinii negatywnych był wyjątkowo niski - były to tylko dwa głosy, a jedynie dziewięciu głosujących przyznało ocenę od 1 do 7.

O ile RENOMA utrzymała bez trudu prowadzenie, o tyle na dalszych miejscach nastąpiła poważna zamiana: wiceliderem został opolski Dom Atrialny (średnia 9,468; w zeszłym roku miejsce czwarte), a na trzecim miejscu uplasował się Stary Browar w Poznaniu (średnia 9,444; wrócił do czołówki z szóstej pozycji). Zeszłoroczny zdobywca drugiego miejsca - willa Jodłowa House w Krakowie - spadł na czwarte miejsce. Na kolejnych znajdują się m.in. druga faza Starego Browaru, warszawskie Rondo 1, poznański City Park, Platinum Business Park w Warszawie oraz lofty „U Scheiblera" w Łodzi.

To kolejne wyróżnienie dla RENOMY. Pod koniec czerwca wrocławski dom handlowy zdobył nagrodę Grand Prix konkursu „Piękny Wrocław", organizowanego przez prezydenta miasta Wrocławia oraz Towarzystwo Miłośników Wrocławia. Nowa część Renomy zaprojektowana została przez wrocławską Pracownię Projektową Maćków we współpracy z londyńskim specjalistą od projektowania koncepcji i wnętrz - firmą Benoy - oraz projektantem konstrukcji i instalacji - firmą Arup.

Więcej informacji o rankingu Skyscraper wraz z fotografiami znaleźć można na:

izastraczek