Gospodarka » Żywność
Rodzinne święta w restauracji? To możliwe!
![]() |
| Zobacz więcej zdjęć » |
W domu czy restauracji?
Boże Narodzenie to magiczne święta pełne dobrych emocji. To czas niezwykłej, świątecznej atmosfery i okazja do spotkania się z najbliższymi wokół odświętnie przystrojonego stołu, na którym czekają potrawy, kuszące swoim wyglądem i aromatem. Jedzenie jest bowiem bardzo ważnym elementem świąt. Podczas Wigilii spożywamy 12 potraw, które nawiązują do 12 miesięcy w roku. Najbardziej charakterystycznymi daniami są: barszcz czerwony z uszkami lub zupa grzybowa, ryby, a w szczególności karp, pierogi z kapustą i grzybami oraz przysmaki z suszonych owoców, czyli kompot.
Dziś już nikogo nie dziwi, że w pierwszy i drugi dzień świąt wiele rodzin wybiera się na obiad do restauracji, które serwują świąteczne potrawy. Lokale gastronomiczne są w okresie świątecznym niezwykle urokliwe. Właściciele restauracji przystrajają wnętrza różnymi ozdobami , natomiast z głośników wewnątrz pomieszczeń słychać kolędy.
„Jeśli wybieracie się do restauracji na świąteczny posiłek, pamiętajcie o tym, że są miejsca, gdzie oprócz smacznego jedzenia można dowiedzieć się więcej na temat serwowanych dań, a konkretnie uzyskać informację o ich wartości odżywczej. Taki lokal gastronomiczny można wyszukać na stronie www.menubeztajemnic.pl, będącej skarbnicą wiedzy na temat Programu Menu Bez Tajemnic, który zachęca restauratorów do zamieszczania w menu takich informacji, jak np. zawartość tłuszczów, soli, błonnika węglowodanów w daniu - mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec Unilever, ekspert Programu Menu Bez Tajemnic. Jeśli natomiast lokal nie posiada w menu takich informacji, nie bójcie się zapytać kelnera o to, w jaki sposób danie było przygotowane i poprosić o zdrowszą propozycję" - dodaje Iwonna Niegowska
Wybierz to, co zdrowsze na talerzu
Inspiracją do stworzenia Programu Menu Bez Tajemnic, którego organizatorem jest Unilever Food Solutions, stało się światowe badanie Word Menu Report. Wynika z niego, że goście lokali gastronomicznych są coraz bardziej świadomi zdrowego stylu życia i chcą podążać w tym kierunku. Te dane dotyczą również Polski.
„Chcemy, aby jak najwięcej lokali gastronomicznych dowiedziało się o Programie i przyłączyło się do nas. Dzięki informowaniu gości o wartości odżywczej potraw, restauratorzy odpowiadają na ich potrzebę zdrowszego odżywiania się. Ponadto lokal może zyskać nowych klientów i wyróżnić się na rynku" - komentuje Janina Śliwa, Specjalista ds. Public Relations Unilever Food Solutions
Jak jeść, aby smakowicie wspominać święta?
Tradycja Wigilii nakazuje przygotowanie 12 potraw, w dodatku każdy uczestnik wieczerzy powinien spróbować wszystkich dań. Kolejne dni świąteczne także są obfite w różnego rodzaju potrawy. Oprócz posiłków głównych, biesiadnicy mogą raczyć się różnymi świątecznymi ciastami, takimi jak makowce, pierniki i babki. Kuchnia Polska nie należy, niestety do tych niskokalorycznych. Zatem, jak jeść, aby się nie przejeść?
- Nakładaj sobie małe porce i jedz powoli.
- Wstawaj od stołu. Ruch to przyjaciel człowieka i nie zapominaj o tym. Po wieczerzy czy innym spotkaniu świątecznym pójdź na spacer, wpłynie to pozytywnie na Twój układ trawienny i samopoczucie. Świeże powietrze ożywi każdego najedzonego smakosza.
- Nie przesadzaj z deserem.
- Przygotowując dania, pamiętaj o zastąpieniu produktów mniej kalorycznymi bądź z mniejszą zawartością tłuszczu, np.: w miejsce śmietany użyj kefiru,
- Nie pij „pustych kalorii" w gazowanych i słodzonych napojach.
- Rybę, zamiast usmażyć, można upiec albo ugotować - będzie równie pyszna.
Po więcej informacji zapraszamy na www.menubeztajemnic.pl oraz na fanpage Tajemnice restauracji na Facebooku.

Ocieplenie ETICS na ETICS. Jak dobrać łączniki do termoizolacji?
Waterdrop oficjalnym partnerem turnieju Australian Open 2026
Pierniki z lukrem i czekoladą
Komentarze (0)