Gospodarka » Maszyny

RotoSTERIL BEG7000 firmy Bioelektra Group wyróżniony w konkursie GreenEvo za potencjał rozwojowy

Członkowie Kapituły VI edycji konkursu GreenEvo, pod przewodnictwem Ministra Środowiska Macieja Grabowskiego, zadecydowali o przyznaniu specjalnego wyróżnienia dla firmy Bioelektra Group S.A. za urządzenie Autoklaw RotoSTERIL BEG7000.

Zdaniem Kapituły, technologię tę wyróżnia znaczny potencjał rozwojowy. Autoklaw RotoSTERIL BEG7000 stanowi serce innowacyjnej, autorskiej technologii przetwarzania i odzysku zmieszanych odpadów komunalnych, opracowanej przez firmę Bioelektra Group. Do tegorocznej edycji konkursu zgłoszone zostały łącznie 44 wnioski, a spośród nich do drugiego etapu zakwalifikowanych zostało 18 firm. Z tego grona Kapituła konkursu wyłoniła 13 zwycięzców: wyróżnioną firmę Bioelektra Group oraz 12 firm, którym nadano status laureata. Bioelektra Group została uhonorowana wyróżnieniem jako pierwsza firma z segmentu gospodarowania zmieszanymi odpadami komunalnymi. Zwycięzcy konkursu GreenEvo otrzymują wsparcie w transferze ich technologii za granicę poprzez udział w misjach gospodarczych wraz z przedstawicielami polskiego rządu.

Cieszymy się z wyróżnienia w tak prestiżowym konkursie, a zwłaszcza z dostrzeżenia przez Kapitułę potencjału rozwojowego RotoSTERIL” – powiedział Jarosław Drozd, Prezes Zarządu Bioelektra Group. – „Opracowana przez nas technologia już dziś cieszy się zainteresowaniem w Polsce i na całym świecie. Wpisuje się w ekologiczne trendy, a przy tym jest ekonomiczna: przetworzenie jednej tony odpadów za pomocą RotoSTERIL kosztuje zaledwie około 100 zł. Nasza technologia zapewnia również najniższe koszty inwestycyjne spośród technologii obecnych na rynku i gwarantuje rekordowy, bo ponad 90-procentowy odzysk surowców”.

Zanieczyszczenie środowiska naturalnego i rosnąca ilość odpadów stanowi aktualny problem współczesnego świata. Technologia RotoSTERIL pomaga chronić środowisko: znacząco ogranicza ślad węglowy i redukuje emisję gazów cieplarnianych (CO2 oraz metanu). Pozwala odzyskać najbardziej wartościowe surowce z odpadów i przetworzyć je znów na produkty. Przynosi jednocześnie oszczędność energii i materiałów oraz minimalizuje potrzebę składowania śmieci. Odpady komunalne stają się dzięki zastosowaniu technologii RotoSTERIL źródłem cennych surowców wtórnych oraz czystej, suchej frakcji organicznej biodegradowalnej. Każdy etap procesu technologicznego jest przyjazny dla środowiska i okolicznych mieszkańców. Podczas przetwarzania odpadów nie dochodzi do emisji przykrych zapachów, wyeliminowane są emisje i odcieki, co pozwala zbliżyć zakład do źródła odpadów, na przykład posadowienie go w granicach miasta. Dzięki temu nie ma potrzeby finansowania logistyki i transportu odpadów. To rozwiązanie jest korzystne również z punktu widzenia lokalnych społeczności brak uciążliwości dla otoczenia podczas eksploatacji podnosi poziom akceptacji społecznej wobec instalacji.

Konkurs GreenEvo organizowany jest od 2010 roku. Grono jego zwycięzców liczy obecnie 56 firm. Przed obecną edycją GreenEvo, wyróżnienie uzyskała tylko jeszcze jedna firma – Rzemieślnicza Wytwórnia Chemiczna ALCHEMIK Andrzej Piotrowski Piotr Piotrowski S.C. w kategorii Technologie Energooszczędne.

GreenEvo – Akcelerator Zielonych Technologii to innowacyjny projekt Ministerstwa Środowiska przygotowany z myślą o promocji na rynkach zagranicznych polskich małych i średnich przedsiębiorstw, oferujących rozwiązania w zakresie zielonych technologii. Uczestnicy projektu są wybierani co roku w procedurze konkursowej. Dodatkowe informacje: www.greenevo.gov.pl

RotoSTERIL BEG7000 – urządzenie wykorzystywane w autorskiej, innowacyjnej technologii przetwarzania odpadów opracowanej przez Bioelektra Group. Technologia RotoSTERIL wykorzystuje proces mechaniczno-cieplnego przetwarzania odpadów (MCP). Metoda ta opiera się o niezwykle efektywny proces, w trakcie którego niesortowane odpady komunalne poddane są sterylizacji w urządzeniu RotoSTERIL BEG7000, w warunkach nagrzanej pary. Następnie realizowane jest efektywne sortowanie odpadów na poszczególne frakcje, w celu ich ponownego wykorzystania. Technologia RotoSTERIL już dziś spełnia europejskie standardy oraz wymogi Ministra Środowiska dotyczące gospodarki odpadami, przyjęte do roku 2020. Dodatkowe informacje: www.bioelektra.pl/pl/technologia-opis

Bioelektra Group – polska spółka zajmująca się inwestycjami z zakresu przetwarzania odpadów komunalnych. Jej autorska technologia przetwarzania i odzysku odpadów komunalnych o nazwie RotoSTERIL pozwala na odzysk surowców (ponad 90%) oraz ich ponowne wykorzystanie. Technologia RotoSTERIL wykorzystywana jest w Różankach k. Susza (woj. warmińsko-mazurskie, powiat iławski), gdzie znajduje się Zakład Mechaniczno-Cieplnego Przetwarzania Odpadów Bioelektra Group. Obecnie zakład ten ma zdolność przetwarzania 40 tys. ton odpadów w skali roku, ale modułowość technologii umożliwia zwiększanie tej ilości. Koszty inwestycyjne w przeliczeniu na zdolność przetwarzania 1 tony odpadów rocznie są niższe od jakichkolwiek innych stosowanych współcześnie rozwiązań technologicznych. Dodatkowe informacje dostępne są pod adresem: www.bioelektra.pl

XYZ

• avatar
    ~kfc 2015-07-12 15:05:00

teoretycznie to dobre rozwiazanie. jednak idzie pod prąd strategii Unii Europejskiej, która stawia na ograniczenie produkcji odpadów, segregację u źródłła, reusing, recykling. kompostowanie. Po co na znowu tysiące instalacji gdzie z odpadów robi sie odpady i przesyła dalej. Miejsc pracy od tego też wiele nie przybędzie.
    Kto w Polsce mysli na poważnie o segregacji u źródła, reusingu, wykorzystywaniu odpadów kuchennych biodegradowanych, o ograniczaniu produkcji opakowań i odpadów?

• avatar
    ~czarna dziura 2015-07-10 10:47:03

Polska powinna wyciągnąć wnioski z doświadczeń innych i unikać budowania wielkich, drogich instalacji, a zamiast tego stawiać na bardziej efektywne kosztowo sposoby zagospodarowania odpadów, takie jak selektywna zbiórka u źródła, aby ograniczyć ilość odpadów, aby wydzielić odpady organiczne, które potem mogą być wykorzystane jako surowiec do produkcji kompostu, nawozów czy biogazu - mówi Georges Kremlis z Dyrekcji Generalnej ds. Środowiska Komisji Europejskiej... A ta nagroda świadczy o tym, że mamy w doopie Unię Europejską...