Firma » Biznes

Ruszyła nowa edycja konkursu grantowego Fundacji CEMEX „Budujemy Przyszłość”

Od 1 do 31 marca można składać wnioski o dofinansowanie projektów obywatelskich z zakresu rozwoju wspólnot i społeczności lokalnych, edukacji, ekologii, upowszechniania kultury fizycznej oraz pomocy społecznej.

O granty w kwotach do 5.000 zł i do 25.000 zł mogą ubiegać się m.in. organizacje pozarządowe, stowarzyszenia oraz placówki edukacyjne działające w miejscowościach, w których CEMEX prowadzi swoją działalność.

Dotychczasowe konkursy grantowe na projekty organizacji pozarządowych zaowocowały wieloma ciekawymi inicjatywami. Fundacja przyznała już 93 granty dla projektów zgłoszonych przez przedstawicieli lokalnych społeczności na łączną kwotę blisko 1,3 mln złotych. Wyłoniono
je z prawie 900 wniosków z ponad 150 miast i gmin.  Fundacja wsparła działania, które mogły zapewnić dzieciom i młodzieży lepszy start w dorosłe życie. To dla nich zorganizowała m.in. kółka języka angielskiego i doposażyła pracownie komputerowe. Dzięki grantom zorganizowano pomoc dla dzieci i rodzin w trudnych sytuacjach. Osoby niepełnosprawne mogły wziąć udział w wielu formach rehabilitacji. Ponadto Fundacja włączyła się w akcje, podczas których najmłodsi uczyli się bezpieczeństwa na drodze i wiedzy z zakresu udzielania pierwszej pomocy. Poznali także zasady ochrony środowiska w ramach cyklicznych eko-pikników i kółek ekologicznych.

CEMEX Polska za pośrednictwem Fundacji „Budujemy Przyszłość” inicjuje szereg przedsięwzięć, których głównym celem jest pomoc społecznościom lokalnym. Dba o dobrą współpracę z partnerami lokalnymi i promuje postawy prospołeczne. Poprzez konkursy grantowe zachęca organizacje pozarządowe do włączenia się w działalność na rzecz wspólnego dobra. Inicjatywy Fundacji CEMEX „Budujemy Przyszłość” zostały wyróżnione Laurem Odpowiedzialności za Dobrą Praktykę CSR.

Aby uzyskać więcej informacji lub złożyć wniosek na dotację zapraszamy na stronę www.budujemyprzyszlosc.org.pl.

PRIME IMAGE