Technologie » Komputery

Skuteczny w 100% – Kaspersky Endpoint Security for Business zwalcza wszystkie zagrożenia w teście

Kaspersky Endpoint Security for Business uzyskał doskonałe wyniki w zakresie ochrony w teście przeprowadzonym przez AV-Test w okresie maj-czerwiec 2013. Produkt Kaspersky Lab dla firm skutecznie odparł wszystkie ataki, łącznie z tymi, które wykorzystują luki w zabezpieczeniach legalnych aplikacji.

Regularne i skuteczne blokowanie ataków to podstawowe kryteria oceny jakości każdego produktu bezpieczeństwa. W ostatnich testach większy nacisk położono na możliwości zwalczania ataków wykorzystujących „dziury” w zabezpieczeniach. Takie luki w bezpieczeństwie pozwalają cyberprzestępcom obejść konwencjonalne, oparte na sygnaturach narzędzia bezpieczeństwa i zainfekować komputery.

W ciągu dwóch miesięcy, od maja do czerwca 2013 r., eksperci z AV-Test oceniali dziewięć różnych rozwiązań przeznaczonych do ochrony korporacyjnych infrastruktur IT. Badano ich możliwości w zakresie powstrzymywania szkodliwych ataków, łatwość obsługi itd. Pod względem ochrony, Kaspersky Endpoint Security for Business zdobył najwyższy wynik – 6 punktów. Rozwiązanie skutecznie zablokowało 100% scenariuszy ataków przygotowanych przez organizatorów testu, obejmujących wykorzystywanie otwartych luk w zabezpieczeniach aplikacji. Tylko jeden produkt konkurencyjny zdołał uzyskać komplet punktów. Podczas skanowania chronionego systemu produkt firmy Kaspersky Lab odnotował tylko cztery fałszywe trafienia, podczas gdy średnia dla konkurencyjnych produktów wynosiła 21.

„Uważamy, że kluczową cechą, jaką musi posiadać każde wysokiej jakości rozwiązanie bezpieczeństwa, jest możliwość zapewniania ochrony komputerom w środowiskach korporacyjnych przed wszystkimi rodzajami cyberzagrożeń, łącznie z tymi wykorzystującymi niezałatane luki w legalnym oprogramowaniu. Cieszymy się, że nasz produkt znalazł się wśród najlepszych rozwiązań w najnowszej analizie AV-Test” – powiedział Oleg Iszanow, dyrektor działu badań antywirusowych, Kaspersky Lab.

Pełny raport z testu przeprowadzonego przez AV-Test jest dostępny na stronie http://www.av-test.org/no_cache/en/tests/test-reports/?tx_avtestreports_pi1%5Breport_no%5D=132434.

Więcej informacji na temat produktów Kaspersky Lab przeznaczonych dla firm znajduje się na stronie http://kaspersky.pl/biznes.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie http://www.kaspersky.pl/news.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.