Dom » Architektura

Sopro wspiera młodych architektów

Firma Sopro od niemal 20 lat współpracuje z architektami, dostarczając im fachową wiedzę oraz niezawodne i sprawdzone rozwiązania.
W tegorocznej edycji konkursu magazynu Builder doradza młodym architektom i studentom wydziałów architektury wyższych uczelni technicznych, sprawując rolę Mecenasa Polskiej Architektury. Konkurs realizowany jest w ramach ogólnopolskiego programu „Promujemy Polską Architekturę".

Ideą konkursu, organizowanego przez magazyn Builder jest promocja zdolnych architektów oraz ich dorobku. Do 31 grudnia br. przyjmowane są projekty koncepcyjne domu jednorodzinnego, szkoły lub zespołu szkół z zapleczem sportowo-rekreacyjnym oraz obiektu średniej wielkości pod usługi turystyczne. W zadaniach konkursowych należy wykorzystać przynajmniej jedno z rozwiązań oferowanych przez wiodących producentów nowoczesnych materiałów budowlanych i technologii, sprawujących rolę Mecenasa Polskiej Architektury. W ten sposób kapituła konkursu próbuje upowszechnić wiedzę o innowacyjnych rozwiązaniach materiałowych i technicznych, nieodzownych w projektowaniu architektonicznym XXI. Osoby biorące udział w konkursie będą mogły wykorzystać w swoich projektach następujące systemy firmy Sopro: basenowy, tarasowo-balkonowy, łazienkowy i bitumiczny.

Systemy Sopro to sprawdzone, gotowe rozwiązania, znajdujące zastosowanie nawet w najbardziej wymagających realizacjach architektonicznych i obiektach narażonych na oddziaływanie agresywnych czynników, takich jak środki chemiczne, warunki atmosferyczne. Bazując na produktach wchodzących w skład systemu basenowego Sopro, uszczelniono w Polsce ponad 400 basenów, w tym najwyżej położony basen w stolicy, na 43 piętrze hotelu InterContinental. Współczesna, zrównoważona architektura musi sprostać licznym oczekiwaniom. Budynki i wnętrza powinny być trwałe, przyjazne dla zdrowia ludzi i środowiska. Stosowanie niezawodnych produktów jednego producenta jest nie tylko wygodne, ale też daje gwarancję kompatybilności poszczególnych elementów, minimalizując ryzyko wystąpienia usterek.

„Produkty połączone w kompleksowy system to duże ułatwienie dla wykonawców, ale też architektów" - mówi Aneta Rostek, Senior Product Manager z firmy Sopro. „Na potrzeby konkursu organizowanego przez magazyn Builder opracowaliśmy materiały pomocnicze dotyczące wybranych systemów z naszej oferty, w formie przekrojów i filmików montażowych, pokazujących krok po kroku zastosowanie poszczególnych produktów. Udostępniliśmy też rysunki techniczne detali w wersji DWG oraz PDF, które architekt może użyć w całości w swoim projekcie. Chętnie uczestniczymy w spotkaniach informacyjnych dla studentów oraz absolwentów, organizowanych przez uczelnie wyższe. Oprócz tego w każdej chwili, gdy pojawią się wątpliwości nasi eksperci służą fachową poradą." - dodaje.

Prace konkursowe można przekazywać redakcji miesięcznika Builder do 31 grudnia 2013 r. Ogłoszenie wyników zaplanowano na 12 lutego 2014 r. podczas uroczystej gali. Najciekawsze projekty zostaną nagrodzone oraz zaprezentowane na wystawie podczas Międzynarodowych Targów Budownictwa i Architektury Budma, odbywających się w dniach 11-14 marca 2014 r. w Poznaniu. Podstawowym kryterium oceny będzie jakość zaprojektowanej architektury i jej otoczenia oraz innowacyjność wykorzystania rozwiązań zaproponowanych przez Mecenasów Polskiej Architektury.

Effective Public Relations