Technologie » AGD - RTV

Sprzątnij grata razem z Media Markt!

W najbliższy weekend (23-24 marca) odbędzie się bezpłatna zbiórka sprzętu elektrycznego i elektronicznego w sklepach Media Markt. W zamian za zużyte urządzenia będzie można otrzymać sadzonkę.

Sieć Media Markt zaprasza na dwudniową akcję pod nazwą EKO-weekend, podczas której będzie można pozbyć się starego sprzętu elektrycznego i elektronicznego. Pierwsze 300 osób biorących udział w akcji w zamian za jedną sztukę wielkogabarytowego sprzętu AGD lub trzy sztuki drobnego sprzętu elektrycznego otrzyma sadzonkę.

W akcji biorą udział sklepy Media Markt w Częstochowie, Katowicach, Lublinie, Piotrkowie Trybunalskim, Warszawie i Wrocławiu.

Sieć Media Markt od początku swojej działalności dba o ochronę środowiska i aktywnie uczestniczy w realizowaniu różnych programów mających na celu promowanie i kształtowanie postaw proekologicznych.

„Ilość elektroodpadów rośnie w szybkim tempie. Na szczęście Polacy coraz chętniej korzystają z akcji ekologicznych, żeby pozbyć się starego sprzętu. Jedynie w 2012 roku sklepy Media Markt w Polsce zebrały łącznie tyle zużytych urządzeń, że gdybyśmy ułożyli je jedno obok drugiego, to zajęłyby całą powierzchnię Stadionu Narodowego. Połowę z tego stanowiły chłodziarko-zamrażarki.”– powiedziała Izabela Gieroba, specjalista ds. ochrony środowiska.

Zużyty sprzęt zgromadzony w ramach EKO-weekendu zostanie przekazany do partnera akcji – wyspecjalizowanych zakładów przetwarzania REMONDIS Electrorecycling, które gwarantują profesjonalny i przyjazny środowisku recykling starych urządzeń.

Niezależnie od akcji EKO-weekend, wszystkie sklepy Media Markt w Polsce oferują możliwość pozbycia się zużytego sprzętu elektronicznego. Przy zamówieniu dostawy nowego urządzenia, firma zapewnia bezpłatny odbiór starego. Poza tym w  każdej placówce sieci można zostawić dowolną ilość zużytego sprzętu, bez względu na to, czy został on zakupiony w Media Markt, czy też w innym sklepie.

Media Markt to największy sprzedawca detaliczny artykułów z zakresu elektroniki użytkowej w Europie. Na sukces, jakim cieszy się ta założona w 1979 r. firma, należąca do Media-Saturn-Holding GmbH, składa się szeroki wybór markowych produktów w niskich cenach, kompetentny personel, doskonała obsługa, charakterystyczna reklama oraz zdecentralizowana struktura organizacyjna. Każdy dyrektor marketu jest równocześnie udziałowcem  zarządzanego przez siebie sklepu i tym samym odpowiada za ofertę produktową oraz za ustalanie cen towarów, personel i marketing. Obecnie Media Markt posiada 47 sklepów w Polsce, a ponad 700 w 14 krajach.

Media Markt
www.mediamarkt.pl
Więcej informacji z firmy MEDIA SATURN  ( press box )

newss.pl