Firma » Bankowość

Sukces kolejnej emisji obligacji Creamfinance Poland

Sukces kolejnej emisji obligacji  Creamfinance Poland
Cremafinance Poland pozyskała z prywatnej emisji obligacji prawie 1,8 mln PLN. Do inwestorów trafiło 1796 sztuk zabezpieczonych obligacji serii C. Obligacje będą notowane na rynku Catalyst, a ich termin wykupu został ustalony na 1 lutego 2017 roku.

- Oferta obligacji Creamfinance spotkała się z dużym zainteresowaniem inwestorów. Perspektywy branży pożyczkowej w Polsce są bardzo dobre, a Creamfinance to jeden z liderów rynku, dlatego inwestorzy chętnie zapisywali się na nasze obligacje. Pozyskane 1,8 mln PLN przeznaczymy na dalszy dynamiczny rozwój Spółki - mówi Adam Dąbrowski, Prezes Zarządu Creamfinance Poland.  Warto przypomnieć, że jest to kolejna emisja obligacji Creamfinance. Dwie równoległe publiczne emisje obligacji, w PLN i EUR, z sukcesem uplasowaliśmy w czwartym kwartale ubiegłego roku. Chcemy wykorzystać skuteczny model biznesowy jaki stworzyliśmy i dobre perspektywy rynku pożyczek internetowych w Polsce, dlatego nie wykluczamy pozyskania kapitału z kolejnych emisji papierów dłużnych - dodaje Adam Dąbrowski.

Obligacje serii C to papiery o 12 miesięcznym terminie wykupu z oprocentowaniem na poziomie 9% rocznie. Kupon będzie wypłacany kwartalnie. Obligacje zabezpieczone są na portfelu pożyczek, a środki pozyskane od inwestorów zostaną przeznaczone na dalszy rozwój działalności Creamfinance.

Oferującym obligacje serii C w ramach niepublicznej ofert był dom maklerski Ventus Asset Management S.A.

O spółce

Creamfinance Poland to spółka należąca do czołówki firm pożyczkowych działających w Polsce i część międzynarodowej grupy finansowej, specjalizującej się w udzielaniu mikropożyczek poprzez urządzenia mobilne oraz Internet. Grupa jest obecna w 6 krajach i planuje dalszą ekspansję. W Polsce, która jest dla grupy głównym rynkiem, Creamfinance oferuje swoje produkty poprzez trzy marki: LendOn.pl, extraportfel.pl oraz Retino.pl, adresowane do różnych grup klientów.

Spółka od dwóch lat dynamicznie się rozwija i konsekwentnie poprawia wyniki finansowe. Do końca listopada 2015 r. Creamfinance Poland udzieliło pożyczek o wartości ponad 92,5 mln PLN, bijąc wynik za cały zeszły rok wynoszący 50 mln PLN. Wraz z szybkim zwiększaniem skali działalności spółka w 2015 r. konsekwentnie poprawia zyskowność. Zysk netto za jedenaście miesięcy ubiegłego roku wyniósł 4,9 mln PLN, a prognoza na cały 2015 r. zakłada zysk netto na poziomie 5,9 mln PLN, wobec 3,9 mln PLN straty netto w roku 2014.

Tailors