Dom » Wnętrza
Sztuka układania sztućców
Zobacz więcej zdjęć » |
Podstawy kulinarnego savoir – vivre’u
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Sztuka układania sztućców jest pewnego rodzaju ceremonią, na którą składają się poszczególne zasady i etapy. Naczelnym założeniem jest układanie ich zawsze od wewnątrz. Te, które znajdują się najbardziej na zewnątrz, używane są w pierwszej kolejności. Po prawej stronie umieszczamy łyżki i zwrócone ostrzem do środka noże, po lewej zaś widelce. Jeśli dodatkowo planujemy serwować deser, to sztućce do tego przeznaczone powinny znajdować się nad talerzem – łyżeczki skierowane główką w lewo, zaś widelczyki w prawo. Pamiętać należy, że po każdej stronie nakrycia mogą leżeć maksymalnie trzy sztućce. Jeśli serwowane dania wymagają ich większej ilości, należy resztę sukcesywnie donosić. Ciekawostką jestto, że w Polsce widelce i łyżki układa się wypukłą stroną do dołu, podczas gdy na oficjalnych przyjęciach we Francji i Stanach Zjednoczonych robi się to całkiem odwrotnie.
Nóż
Noże znane były już w starożytności, jednak ich współczesny kształt o zaokrąglonym ostrzu powstał dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Wyróżnia się cztery główne kategorie noży. Krótki, szeroki, zakończony ostrymi ząbkami przeznaczony jest do masła i pieczywa. Nóż zakąskowy i nóż do drugiego dania różnią się od siebie tylko wielkością. Nowością w asortymencie sztućców jest natomiast nóż do ryby. Istnieje także specjalistyczna grupa noży: do serów, ostryg, skrawak do krojenia plastrów. Przygotowując stół na przyjęcie gości trzeba więc dokładnie przemyśleć, jakie sztućce ułożyć. Muszą być one nie tylko odpowiednie, ale także piękne. Z pewnością oba warunki spełnia nowa kolekcja Atlantis marki Villla Italia. Noże, łyżki i widelce wyróżniają się pościnanymi bokami, co nadaje im niepowtarzalny kształt. Pięknie wypolerowane i ułożone na odpowiednio złożonej serwetce, zachwycają elegancją.
Widelec
Widelec przywędrował do Europy z Bliskiego Wschodu, gdzie używano go podczas bardzo ważnych uroczystości. Początkowo miał tylko dwa ząbki,z biegiem lat dokonano jego licznych modyfikacji, by ułatwić i umilić jedzenie. Podobnie jak wśród noży, także widelce występują w różnych kształtach i wielkościach. w zależności od tego co i jak podajemy, używamy uniwersalnego stołowego, dwudziestocentymetrowego zakąskowego lub widelca deserowego. Ale ważne jest nie tylko dobranie sztućców do odpowiedniego dania, ale także dopasowanie ich do porcelany i rodzaju przyjęcia. Jeśli chcesz zabłysnąć przed znajomymi lub rodziną, koniecznie do nakrycia niedzielnego stołu użyj sztućców z kolekcji Capitan Satin marki Villa Italia. Bardzo klasyczny kształt i delikatne zdobienia, będące jedyną ozdobą, świetnie współgrają z bogatą porcelana i niejednolitym kolorystycznie obrusem.
Łyżka
Historia łyżki zaczyna się już w epoce neolitu. Ich kształt od tamtych czasów znacząco się jednak zmienił, aż do tego który funkcjonuje obecnie.W średniowieczu, gdy zupy właściwie zniknęły z jadłospisów, łyżki zeszły na drugi plan. Współcześnie nie wyobrażamy sobie kuchni bez łyżki. Malutkie łyżeczki do espresso, z długą rączką do kawy latte, deserowe, herbaciane. Mamy łyżkę w cukierniczce, łyżkę do sałaty, łyżkę do zupy. Skoro więc otaczają nas nieustannie warto zadbać, aby były nietuzinkowe i skromne jednocześnie. Właśnie takie są łyżki, noże i widelce z kolekcji New York marki Villa Italia. Miejski, minimalistyczny kształt nada uroku codziennej porcelanie i pasuje do każdej, zarówno klasycznej jak i nowoczesnej kuchni.
Oryginalne sztućce marki Villa Italia wykonane są z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Wyróżniają się ciekawymi deseniami i niebanalnymi kształtami. Świetnie wyglądać będą zarówno podczas uroczystego obiadu z rodziną, romantycznej kolacji we dwoje jak i hucznej imprezy z przyjaciółmi. Przygotowując się do tej uroczystości pamiętać jednak trzeba, że właściwie ich ułożenie jest wyrazem obycia towarzyskiego i znajomości kultury spożywania posiłków. Warto zatem pamiętać o podstawowych zasadach, które temu towarzyszą.
DOSSIER:
Kolekcja sztućców Capitan Satin marki Villa Italia
Komplet sztućców 72 cz. Capitan Satin 1560,00
Komplet sztucców 24 cz. Capitan Satin 420,00
Komplet łyżeczek do herbaty 6 cz. Capitan Satin 85,00
Komplet łyżeczek do kawy 6 cz. Capitan Satin 73,00
Komplet widelczyków do ciasta 6 cz. Capitan Satin 85,00
Kolekcja sztućców Atlantis marki Villa Italia
Komplet sztućców 72 cz. Atlantis 1520,00
Komplet sztućców 24 cz. Atlantis 395,00
Komplet łyżeczek do herbaty 6 cz. Atlantis 75,00
Komplet łyżeczek do kawy 6 cz. Atlantis 63,00
Komplet widelczyków do ciasta 6 cz. Atlantis 76,00
Kolekcja sztućców New York marki Villa Italia
Komplet sztućców 72 cz. N.York 1237,00
Komplet sztućców 24 cz. N.York 329,00
Komplet łyżeczek do herbaty 6 cz. N.York 66,00
Komplet łyżeczek do kawy 6 cz. N.York 54,00
Komplet widelczyków do ciasta 6 cz. N.York 66,00
Ergo International to importer porcelany, ceramiki i szkła. Ergo International początkowo specjalizowało się w eksporcie, pośrednicząc pomiędzy polskimi producentami porcelany i zagranicznymi odbiorcami. Od 1996 roku zajmuje się również importem i dystrybucją w Polsce zastawy stołowej i artykułów wyposażenia wnętrz. Firma posiada w swojej ofercie porcelanę, ceramikę, szkło, obrusy i dodatki stołowe.
Ergo International sprzedaje produkty pod własną marką Villa Italia, którą tworzą pełne elegancji porcelanowe serwisy obiadowe i herbaciane, zastawy z doskonałej ceramiki użytkowej, dodatki ze szkła kryształowego oraz obrusy. Wszystkie wzory powstają w studiu projektowym w Mediolanie i są zastrzeżone na rynku polskim. Kolekcję porcelany Villa Italia tworzą przede wszystkim serwisy obiadowe i herbaciane w kolorze białym, zdobione złotem i platyną. Ceramika Villa Italia wyróżnia się pięknym kremowym kolorem oraz delikatnością i precyzją wykonania. Jakość wyrobów podnoszą ręcznie wykonane i malowane elementy.
Sklepy firmowe VILLA ITALIA:
* Centrum Janki, Galeria Real
* Centrum Handlowe ARKADIA ul. Jana Pawła II 82, Warszawa
* C.H. Magnolia - Park, ul. Legnicka 58, Wrocław
* C.H. Manufaktura, ul. Karskiego 5, Łódź
* C.H. Rondo, ul. Zamenhofa 133, Poznań
Kontakt prasowy:
Iwona Nawrocka, Beata Grzybek, Pegasus Public Relations, ul. Zgrupowania „Żmija” 12, 01-875 Warszawa, tel. (22) 877 22 18,
e-mail: i.nawrocka@pegasus.pl, b.grzybek@pegasus.pl.
Komentarze (0)